Обявлението на съпредседателя на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, че снема доверието си от правителството, бе разтълкувано от депутата на Меглена Кунева Димитър Делчев като поемане на отговорност за "историческия компромис" с ДПС за измененията в конституцията.

"Г-н Кънев си има лично решение от вчера. Личният акт го приемам като поемане на отговорност за историческия компромис, който не успя да мине в цялата си пълнота", заяви Делчев в сутрешния блок на бТВ, където бе гост заедно с депутатите от ГЕРБ и БСП - Данаил Кирилов и Чавдар Георгиев. 

Според него е въпрос на "личен избор" подаването на оставка от страна на бившия вече правосъден министър Христо Иванов и действията на Кънев и на още един депутат - Гроздан Караджов, който също сне доверие от управлението. Делчев обаче отрече да има още около 15 депутати на РБ, готови да сторят същото, каквото твърдение направи Караджов вчера.

"Нямаме нито един сигнал, че някой друг ще излиза в опозиция. На предстоящите ни събрания трябва да вземем решение - ако ще излизаме от коалицията, да излизаме заедно. Предстоят събрания на ДСБ и на Реформаторския блок. Ние от ДБГ отдавна настояваме решенията да се взимат единно", каза още Делчев на въпрос ще се разцепят ли партиите в Блока в подкрепата си за кабинета.

"Още когато се събираха подписите за този исторически компромис, още тогава казах, че това е оскъдна съдебна реформа. Вчерашните поправки са също толкова оскъдни, колкото в началото. Разликата е, че премахнахме тайното гласуване, което ще отвори възможност в Закона за съдебната власт да се запише, че то ще е явно", изрази полудоволство от вчерашните събития Делчев.

Що се отнася до слуха, че "шефката" му в ДБГ - вицепремиерът Меглена Кунева се готви за поста на Христо Иванов, Делчев посочи, че името й, както и това на Даниел Вълчев, което също отдавна се спряга, не са били обсъждани. Не били обсъждани никакви имена.

"Обсъждали сме само, че съдебната реформа трябва да продължи. Няма незаменими хора. Кой ще е, той трябва да е слуга на съдебната реформа", бе лаконичен Делчев.

Христо Иванов категорично не е бил бламиран от ГЕРБ, каза на свой ред и Данаил Кирилов.

"Решението на Христо си е негово лично решение. Постъпи прекалено честолюбиво и не съобрази обема на станалото. Обемът на реформата е такъв, какъвто политическият консенсус успя да постигне. Правителството е стабилно в тази ситуация. Имаме три политически формации за партньори и не сме предавали никого, а сме гледали да постигнем баланс между тях", посочи той.

Кирилов изрази разочарование, че "цяло денонощие върви атака срещу постигнатия резултат".

"Това не е справедливо, не е обективно. Дори да приемем тезата на Радан и Христо, трябва да кажем, че предотвратихмме една бъдеща атака - че политиците са обсебили прокуратурата. Нищо не е осакатено. Премахването на мандатите (в прокурорската квота, ябълката на раздора, б.р.) е равностойно и се компенсира с 2/3 парламентарно мнозинство за избор на политическата квота и явния вот", даде свой прочит депутатът от ГЕРБ.

Колегата му от левицата Чавдар Георгиев пък директно призова измененията в конституцията да не бъдат приемани на последното трето четене.

"Този исторически компромис е исторически провал и аз все още считам, че тази реформа има възможност да се прекрати. Не е добър този шофьор, който не може да кара на задна скорост. Иванов и Кънев доведоха нещата дотук, те забъркаха тази каша и трябва да си я изсърбат докрай", посочи депутатът от БСП.