Европейската комисия съобщи днес, че заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) започва програма, която ще предостави 20 000 места за настаняване на бежанци в Гърция чрез субсидии за частния сектор. За целта комисията отделя 80 милиона евро от европейския бюджет за 2016 г. Така тя изпълнява един от ангажиментите, които пое по време на Срещата за миграционния маршрут през Западните Балкани на 25 октомври 2015 г.

Кристалина Георгиева, заместник-председателка на Комисията по бюджета и човешките ресурси подписа споразумението заедно с Джордж Окот-Обо, заместник-върховен комисар на ООН за бежанците и Йоанис Муцалас, министър на вътрешните работи и административната реформа на Гърция.

Комисията дава пари от европейския бюджет на ВКБООН, с които той помага на Гърция да настани 20 000 бежанци, като плаща наемите им и финансира програми за приемни семейства. Те ще осигуряват временен подслон за бежанци, очакващи да бъдат преместени в други държави от ЕС.   

През 2015 и 2016 година ЕС предвижда да изхарчи 10 милиарда евро от бюджета си за дейности свързани с бежанската и миграционната криза. 

Междувременно Комисията обяви и 15 милиона евро животоспасяваща помощ за населението пострадало от въоръжения конфликт в Йемен, с които общата европейска хуманитарна помощ за тази страна става 52 милиона евро през 2015 година.