Саудитска Арабия сформира антиислямистка коалиция за борба срещу терора в цял свят. В съюза участват 34 мюсюлмански държави от различни континенти. В коалицията влизат Турция, Египет, Мали, Либия, Ливан, Судан, Малайзия, Йордания, Мароко, Катар, Обединените арабски емирства, Пакистан и други държави. В списъка не фигурира Иран, смятан за изконен враг на саудитците.

Координатор ще е Саудитска Арабия, командният център – в столицата Рияд.

Това съобщи тази заран държавната агенция SPA. Информацията беше потвърдена на пресконференция в Рияд от престолонаследника и отбранителен министър на страната Мохамед бин Салман.

"Целта е борбата срещу тероризма предимно в Ирак, Сирия, Ливан, Египет и Афганистан", уточни престолонаследникът. Всички операции на новата коалиция, най-вече тези в Сирия и Ирак, ще бъдат съгласувани на международно ниво.

Новата коалиция няма да се опълчва единствено и само на джихадистите от "Даеш".

"Целта е преборването на тероризма във всичките му прояви. Членките на новия съюз са решени да водят битка срещу всяко зло, произтичащо от терористични групировки и организации, не само срещу "Даеш", обави Бин Салман.

Той обаче не оповести подробности и конкретни операции. До този момент останалите съюзници не са изложили позиция.

Да припомним, че Саудитска Арабия отдавна е част от международната коалиция начело със САЩ, нанасяща удари по позиции на "Даеш" в Сирия.

Саудитска Арабия участва и в битката срещу шиитските бунтовници в Йемен.

Вестта за новата коалиция събуди смесени чувства в Германия. Още повече, че наскоро «Шпигел» публикува доклад на разузнавателната служба БНД. Според документа Саудитска Арабия иска да наложи своя водеща роля в региона по пътя на сформиране на коалиции със силно изявена военна компонента. Тогава Рияд реагира гневно, но явно БНД са били наясно по задаващата се коалиция, за която днес беше съобщено.

Западът не веднъж е осъждал проповядването на сунитския ислям в Саудитска Арабия, което е в разрез със западните ценности, погазват се човешки права. От друга страна Саудитска Арабия е важен партньор на Запада в битката срещу Даеш. Въпреки това ролята на страната в Сирия е крайно оспорвана. Докато Иран подкрепя сирийския диктатор Башар Асад, Саудитска Арабия цели свалянето му от власт. За целта Рияд подкрепи ислямистки милициии в Сирия. Според наблюдатели това е допринесло "Даеш" да укрепи позициите си.

Рияд е подозиран също, че си затваря очите пред доставки на оръжия и парични потоци за радикални групировки в Сирия.

До този момент обаче западни разузнавателни служби не са успели да докажат пряка подкрепа на кралството за радикални групировки.