С италианската класическа комедия от 1966 г. за отчаяна рицарска борба сравни днес Румен Георгиев от Въсшия съдебен съвет завършилия проект "Електронно правосъдие - проучване и изграждане на единна комуникационна и информационна инфраструктура и единен електронен портал на съдебната власт".

Георгиев, който се самоопредели като "аджамия в ай ти технологиите", оприличи свършената вече работа като основата на конструктор Лего, която вече е положена. Двете направени стъпки по проекта за 2 г. (част от него беше и новата система за случайно разпределение на делата, но тя беше пусната по "бързата писта" и заработи от 1 октомври т.г., б.р.) са анализ на ситуацията в съдилищата от компютърни спецове и юристи и създаване на Единен портал за е-правосъдие.

Най-сериозният проблем е, че въпреки приказките от години за е-правосъдие, съдилищата в България доскоро са ползвали цели 5 различни (а в момента 4) деловодни системи, като на ВСС е само една от тях. 90 % работят с тази на "Информационно обслужване". Предвижда се всичкото деловодство - дори това на споменатата държавна фирма, да отиде на един общ сървър в Съвета, но за да се пренесат данните и да се конвертират, трябват средства. Това все още не е предвидено никъде и ВСС тепърва ще кандидатства по нов проект, изрази надежда Румен Георгиев.

Разбира се частните фирми, разработчици на останалите системи, които са в употреба, също ще искат пари за продукта си и, по дмите на Георгиев, "изпадаме в абсурда съдът да плаща за данните по собствените на съда дела".

Съвсем естествено, по същия начин и сайтовете на отделните съдилища в момента имат най-различни функционалности и външен вид, което трябва да се унифицира в бъдещата единна интернет страница.

Когато порталът заработи, той ще даде възможност за електронен избор на членовете на самия ВСС, стана ясно още. Технически това вече е изпълнимо, но, както и за много други неща, законодателят не е създал правилата. "Иначе 7-ият състав на ВСС дава всичко от себе си да бъде заменен с 8-и", каза на шега Георгиев.

Разпределянето на някои дела като заповедни производства и обезпечителни производства трябва да може да се върши електронно към по-ненатоварени съдилища, гласи част от проекта. В момента супернатовареният Софийски районен съд гледа заповедните за 7 месеца, а производства за незабавно изпълнение за 14 месеца, даде пример адвокат Емилиян Арнаудов, един от авторите на проекта. "Това е срам за гилдията", вметна Георгиев.

Когато заработи новият портал, страни по делата (адвокати и граждани) ще могат само с регистрация в най-близкия районен съд да следят хода им и да получават извлечения от сканирани документи. Това също не е ясно кога ще стане, поради това че Народното събрание се бави да го облече в нормативна база.

Същото важи и за прословутото електронно оповестяване и призоваване - което е част от друг проект, но може да бъде прикачено като модул към новия електронен портал. Идеята е, да има обратен "рипорт" и когато изтеглиш документа от електронната си поща, да се смяташ за призован (това обаче среща сериозен отпор и от юристи, и правозащитници, б.р.).

За отдалечените населени места и такива, където малко работят с интернет, с предвиждат пунктове за достъп, където гражданите ще могат да влизат в системата и да научават и получават каквото ги интересува.

За всичко ще трябва да бъдат обучени и съответните кадри, когато сегашната "хартиена" администрация бъде съкратена.

"Всичко, което сме направили, ще може да заработи в много кратки срокове. Дори сега може да има работещо електронно правосъдие при добро желание, при свързване на всички системи", каза и Марин Кошутов от фирмата изпълнител на поректа.

Той показа "на живо" как изглежда бъдещият електронен портал. Засега данните за около 250 000 дела са въведени в него от няколко пилотни съдилища - Смолян, Благоевград, Петрич, Бургас, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.

Най-големият вакуум за да тръгне всичко гореизредено, е липсата на законова база, отчетоха от Съвета.