НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

Игра на ези и тура, така окачестви изданието „Блейз“ незначителният превес в победата на Хилъри Клинтън над Бърни Сандърс на изборите в Айова. Репортерите имат основание – Хилъри е взела 699.57 избирателни гласове, докато Бърни е спечелил 695.49.

 

„Ако Бърни бе победил в половината от подхвърлянията на монетата и раздели шестима делегати на три и три за г-жа Клинтън, той щеше да завърши с 698.49 делегати, а Хилъри – 696.57“, писа „Блейз“. Бившата първа дама и топдипломат г-жа Клинтън е взела 49,9 на сто от гласовете, а сенаторът Сандърс – 49,6 на сто. Третият демократ в състезанието Мартин О'Майли получи едва малко повече от половин процент и напусна надпреварата.

 

В залата в Де Мойн, Айова, където се бяха събрали поддръжниците на Бърни след вота, цареше ледено мълчание. Тълпата обаче избухна и започна да освирква Хилъри, която заяви от телевизнния екран:

 

„Аз съм прогресивен кандидат, който свършва нещата докрай“.

Тя е лъжец!", скандираха феновете на Бърни пред камерите на Си Ен Би Си, която тутакси прекрати предаването.

 

При републиканците, както е известно, Тед Круз спечели Айова, но третият Марко Рубио получи цели 23,1 на сто на косъм от втория Тръмп и дръпна напред във войната за консолидиране на позицията си. Катапултирането му толкова високо нагоре го постави над кандидат на висшата републиканска номенклатура, като Джеб Буш, който се канеше да стане алтернатива на Круз.

 

Буш завърши с пълна покруса в Айова.Той получи едва 2,8 на сто и бе изпреварен от Бен Карсън (9,3 на сто) и Ранд Пол (4,5 на сто). Бившият богослужител и водещ от телевизията „Фокс“ Майк Хъкаби взе едва 1,8 на сто и обяви,че си събира куфарите и напуска състезанието. Ако Джеб загуби по подобен начин и първичните избори в Ню Хемпшър на 9 февруари, има голяма вероятност той също да свие знамената. До неотдавна Буш продължаваше да храни празни илюзии, че може да се случи чудо и номинацията за битката за Белия дом да му падне от небето.

 

Не е ясно как ще се представи в Гранитния щат и Тръмп, който не разполага с добра организация. Но коментатори отбелязват, че там това има много по-малко значение от Айова.

 

Дори с победата в ръце, сенаторът от Тексас Тед Круз сега има още по-трудна задача да изтласка Тръмп на първичните избори, коментира „Ню Йоркър“. Допитванията сочат, че в Ню Хемпшир, Тръмп води Круз с 20 на сто. Малко хора обаче вярват на тези цифри, които в Айова се оказаха вятър и мъгла. Освен това заключителните резултати показват, че много от делегатите вземат решение кого да подкрепят едва в последната седмица преди вота. Характерно за щата също е, че в него поддържат повече умерените кандидати. Статистиката сочи, че 40 на сто от жителите на Ню Хемпшир не са регистрирани към нито една партия. Анкетите показват, че повече от половината от републиканците в щата тепърва ще трябва да решат на кого да заложат. Това може би е добра новина за Тед Круз, който се надява да избегне консервативния курс, към който се придържаше в Айова.

 

На първичните избори на Доналд му предстои важна битка. На нея той трябва да докаже на публиката дали досега е летял на балон, пълен с топъл въздух, подгрян от справедливия гняв на електората или разполага със солидната подкрепа на хората от многохилядните митинги. Когато дискутираха раздухваната от медиите сензационна популярност на Тръмп, наблюдателите предупреждаваха, че много от американците, които се стичаха да го видят и чуят просто няма да гласуват.

 

След Ню Хемпшир Тед Круз отново ще трябва да надене консервативните доспехи, защото на 20 февруари предстоят първични избори в Южна Каролина.

 

Гранитният щат ще бъде изпитание и за Хилъри. Почти всички анкети сочат преднина на Бърни с около 25-30 пункта. Въпреки, че анкетите подвеждат, съществува реална вероятност сенаторът от Вермонт да спечели. Затова сред демократите се чуват гласове, които я съветват да прескочи този тур да си пази силите за вота в Невада и за следващите първични избори в Южна Каролина. Тя обаче е прекалено честолюбива. Освен това Ню Хемпшир пази приятни спомени от президентската й кампания през 2008 г. Точно в този щат тя успя да се окопити, след като бе изпаднала на трето място в Айова.