След самоубийството на прочутия готвач Беноа Виолие в неделя на 31 януари и погребението на 5 февруари, на което присъстваха над 1500 души, се появи хипотеза за сценарий, според който трагедията е предизвикана от измама. Според информация на швейцарското списание „Билан“, звездният кулинар от Крисие е бил замесен във финансов скандал. Не той е носел вината за събитията, но те са донесли големи загуби на инвеститори в бизнес със скъпи вина, пишат журналистите Мирет Заки и Серж Герчаков.

През 2015-а финансистът Б. предлага да продаде на група ценители скъпи вина. Беноа Виолие също се включва в покупката, плаща значими суми и никога не получава дължимите количества вино. Изглежда, че жертви на измамата са много ресторантьори в Швейцария.

Голям немски кулинар се съгласи да говори по тази тема пред нас, пишат „Билан“, при условие да запазим анонимността му. Той също е получил предложение за вино от Анри Жейе в Бургундия, едни от най-скъпите вина в света. Покупката би трябвало да осигури на германския готвач над 40% печалба при препродажба. В края на краищата нашият информатор се оказва измамен с около половин милион швейцарски франка.

През октомври 2015-а той научава от приятели, че доставчикът е бил задържан преди повече от месец. Срещу Б. са повдигнати обвинения от наследниците на готвача Филип Роша, който почина внезапно през юли 2015-а.

Беноа Виолие, прославеният гастроном от Крисие, е пострадал по същия начин като своя германски колега. Б. излиза от ареста на 14 февруари, само няколко дни преди гибелта на Виолие. Съвпадение? Следствието нито потвърждава, нито отрича.

Както и в други подобни случаи – една и съща бутилка скъпо вино е продавана няколко пъти. На баснословни цени. Към края на измамата Б. и съучастниците му трябва да са имали на разположение към 20 милиона швейцарски франка. А виното, с което са разполагали, в най-добрия случай е достигало стойност от 10 милиона.

Б. отпразнува 40-ия си рожден ден с Виолие, добавяйки последни 500 000 франка към печалбите си. Виолие се разплаща и започва напразно да очаква виното си.

Ресторантът на Беноа Виолие в Крисие.

Има ли връзка между измамата на Б. и трагичното самоубийство на Беноа Виолие от 31 януари?Информацията, с която „Билан” разполага, сочи, че последните месеци на великия кулинар и бездруго са били доста тревожни. Изглежда, че финансовото състояние на ресторанта на Виолие не е било блестящо. Самият той е казвал, че резервациите му позволяват не повече от три месеца спокойствие, така че постоянно е търсел нови клиенти.

Много наши свидетели потвърдиха, че ресторантьорът е станал един от рисковите купувачи на вино. Контактът помежду им е позволил и на двамата да намират нови клиенти. Но Б. не се е задоволявал само със сделки с вино. Жителка на Кран-Монтана е изгубила около 10 милиона франка в различни инвестиции, възложени на Б.

Площад Славейков