"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и да можем да качим тези бежанци на автобуси."

Тази заплаха отправил турският президент Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс, като цитира гръцкия новинарски сайт Euro2day.

Ердоган казал тези думи през ноември 2015 г. Заплахата била в случай, че европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза. Турция се страхува от нова вълна от 600 000 мигранти.

Euro2day публикува протоколи от среща между Ердоган, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на ЕВрокомисията Жан-Клод Юнкер. Тя била много напрегната, става ясно от съдържанието на документа. Според гръцкия сайт това показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение.

Протоколите са на английски език. Те не уточняват нито кога, нито къде точно е била срещата. По всяка вероятност тя е станала на 16 ноември м.г. в турския черноморски курорт Анталия. Тогава там се състоя форум на Г-20.

"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за сигурност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", казал Ердоган.

И продължил:

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?"

След което попитал Туск и Юнкер дали ЕС "ще убие бежанците", за да се справи с кризата.

Турският президент често прекъсвал европейските представители. Той обвинил ЕС, че е разочаровал Турция. После нападнал лично Юнкер, че не е проявил уважение към него.

"Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган на шефа на Еврокомисията, който преди да заеме поста бе премиер на Великото херцогство. Та е с население от едва 300 000 души, докато в Турция живеят 80 милиона.