„Беше лъжа, че синът ми има милиони в КТБ, беше лъжа, че дъщеря ми има милиони в КТБ”. Това заяви пред Нова тв вицепрезидентката Маргарита Попова. И обясни:

„Дъщеря ми има влог в КТБ. Аз да ви кажа наистина честно, не съм от хората, които се намесват в семействата на децата си. Сега представяте ли си как ще отида при нейния съпруг, на дъщеря ми, и ще го питам: „Ти къде какви влогове и на каква сума имаш?”

Според излезлите списъци на вложители в КТБ зетят на на вицепрезидентката Евгени Танчев е имал влог от 811 527 лв. в КТБ.

КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА ПАРИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО НА МАРГАРИТА ПОПОВА?

„Сега, вижте, той е възрастен човек, той си има бизнес отдавна, има си семейство, гледа си децата, гледа си жената, има си някакви влогове, има си някакви спестявания. Но това не са спестяванията на моето семейство. Моето семейство сега сме аз и съпругът ми. Децата ми са големи, със свои семейства, така че какви влогове те имат не е моя работа”, добави Попова.

Попитана колко ядосана трябва да е била, за да звъни в ефир и да опровергава данни за себе си, вицепрезидентката каза:

„Никак не съм била ядосана... Помислих си дали да го правя или не, защото става дума за някаква манипулация, за някаква злоба, която кой знае къде някъде някой е инспирирал. Примерно, ако аз имах някакви милиони в тази банка да ме питат и да обяснявам, но да кажеш: „Синът й има милиони, да кажеш дъщеря и има милиони” и това да се окаже грозна лъжа, някакви си какво да ви кажа...”

Попова не каза какви са й подозренията за автора на „атаката” срещу нея. Но се виждало от всички и било прозрачно. На лъжата краката били къси и имало кой да ги съди.

Не съм пила и едно кафе с Пеевски

- Познавате ли се с Делян Пеевски?
- Не.
- Не сте се виждали с него?
- Не, не, не. Едно кафе не съм пила с този човек, но да напомня, че не е добре хора като нас на тази длъжност и в тази институция да свеждаме нещата до отделни персони, отделни личности. Ние сме президент и вицепрезидент на целия български народ. И така да се сочат едни хора за нещо и да се персонифицира от една институция, за мен е недопустимо. И го спазвам това нещо, но на вас в порядъка на откровеността казвам: „Аз не съм изпила едно кафе с този човек, не съм разговаряла с този човек на четири очи, не бих искала и не бих допуснала от моята уста да излезе лоша дума и скверна дума, за когото и да било, още повече, когато не познаваш никого. Не е хубаво така, грешно е. Това е грях, не се прави така в крайна сметка...

Забраната на Анкара за Пеевски и Доган

„Не знам дали има такава тема”, каза Попова.

Тя нямала информация дали наистина почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от Движението Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

„Когато чуя обаче и като политик, и като човек, че на двама български граждани се забранява да отидат – в тоя свободен свят без граници, някъде, поради не се знае какви причини, това няма как да не буди притеснение. Но понеже става дума за евентуални отношения между две държави, нещата са много внимателни, трябва да не бързаме, когато приказваме. Външно министерство да излиза по-скоро и да успокоява обстановката и да каже за какво става дума”, каза още вицето.

Тя имала притеснения за националната сигурност покрай случващото се в ДПС и бягството на Местан в турското посолство по Коледа, стана ясно още от интервюто.

„Пак ще кажа, когато става дума за междудържавни отношения, там трябва да бъдем много внимателни. (...) Когато обаче от тази позиция между две държави може да се раждат конфликти и неразбории, и напрежения в наши общности, в политически структури, в обществото, в отношения между хората, това страшно много ме притеснява, защото има възможност да се получи пробив в националната ни сигурност. Няма как да не е така и ние трябва да го кажем. И службите за национална сигурност, и целият политически елит, и управляващи, и опозиция трябва сега да бъдем много внимателни да не допуснем раздори между нас, вътре в обществото, разцепления, да не се изважда етническа карта. Не трябва да сме наивни и лековерни и службите за сигурност трябва да вземат здраво нещата в ръцете си”, обясни Попова.

Екип с президента

„И докрая ще бъдем екип. Без да сме го договаряли направихме вътрешно разделение на труда, всеки пое по една пътечка, в различни сфери и ги следва...”, каза още Попова.

Според нея нямало как и не бивало с Росен Плевнелиев да имат различни позиции по външната политика например, защото президентската институция не произвеждала и не правела самостоятелна външна политика. А това е работа на правителството и на външно министерство.

А попитана за това, че президентът не веднъж е изказвал лично мнение по външната политика, Попова отговори с двоен въпрос:

„Така ли смятате? Така ли смятате? Може би в такъв момент съм се намесила и съм изказала някакво съображение. И съм го направила, не за да се апострофира президентът, а за да се покаже едно единствено нещо, че няма как да имаме различна политика от тази на правителството и трябва да се съобразяваме с това. Личните мнения, които са паралелни, нямат място нито в действията, нито в говоренето  на президента и вицепрезидента”.

Русия и САЩ

„Когато говориш срещу една държава, срещу Русия задължително това ражда антиамерикански настроения и аз се питам коя ще е тая държава, на която това нещо ще бъде приятно и коя ще е тази държава, която ще го търпи. И обратно – когато говориш срещу Америка веднага се раждат конфронтационни настроения  и говорене срещу Русия. Т.е. какъв е изводът – дипломацията не е конфронтация. Дипломацията е умение, тактика, висока култура, много внимание”, каза още Попова.

И бе категорична: „От нашата институция не бива да излизат такива послания”.

Кандидат за президент

На въпрос дали ще се кандидатира за държавен глава Маргарита Попова повтори, че „нямам такъв план засега”. А на уточнението не иска ли да има водеща позиция каза:

„Водещата позиция се дава от Конституцията и това е президентът. Не е въпросът дали искаш да си на водеща позиция, а въпросът е дали можеш да водиш. Но сега нямам такива планове и не мога да кажа. Живи и здрави да сме, има много време”.

Стана ясно обаче, че след края на вицепрезидентския мандат не смята да се занимава отново с правосъдие.