"Къде в строителния бизнес се намира зъболекарят на министър председателя? Вярно ли е, че зъболекарят на министър-председателя има особена роля в обществените поръчки?".

Тези въпроси зададе от ефира на бТВ Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Въпросите бяха част от коментара за спряната от правителството поръчка за магистрала "Хемус" вчера.

ВЛАСТТА РЕШИ ИЗВЕДНЪЖ - СПИРА МАГИСТРАЛА "ХЕМУС"

"Опасявам се, че трябва да се съглася с Валентин Златев. Ако нямаш пари, защо правиш конкурса? Като си направил конкурса и твърдиш, че е законосъобразен, на какво основание го отменяш? Не е работа на нито един министър председател по лично усмотрение да спира поръчки. Коя държава сте видяли да се управлява така, по слухове? Българският зрител трябва вече да разбира, че е жертва на една грандиозна маниулация", каза Дончева.

ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ: ЗАЩО ПРАВИТЕ КОНКУРС ЗА "ХЕМУС" КАТО НЯМАТЕ ПАРИ?

Според нея обществени поръчки у нас се раздават по усмотрение много отдавна. А ходове като този за "Хемус" се правят само, за да се покаже пред Брюксел, че се прави нещо.

"Това са абсолютно забранени неща. Лиляна Павлова, ако е нормален министър, ще подаде оставка. Не е възможно, освен ако не сме тоталитарна държава. Верни ли са слуховете, че управляващите са назначили във всяко министерство и всяка агенция човек за обществените поръчки, който да докладва къде предстои да се дават поръчки", попита още Дончева.

И допълни, че истинското отграничаване на Борисов от Делян Пеевски ще се случи "като се отграничат фирмите в Дубай".

Дончева коментира и перспективата мониторинга на ЕС да отпадне за Румъния, но да остане за България.

"Румъния се развива по по-правилен от нас начин. Хората са си взели нещата в ръце. И те правят грешки, но общо взето дори поведението на големите европейски играчи към Виктор Понта поакзва, че той буди респект. Не ходи на Европейски съвет, за да пита как да гласува. Като сме по-малка държава, тя се подрежда по лесен начин. Защо да им правят на хората мониторинг, там колелото е завъртяно? Трябва държавата да бъде подредена, за да ни служи на нас, не на Барозу, на Меркел. Ние продължаваме да се занимаваме с ерзац-упраженения", каза още Дончева.

Лидерът на "Движение 21" коментира и забраната за Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция.

"Турция е бивша империя, има апетити, аспирации, По същия начин и другите големи играчи се опитват да влияят. Ако позволяваме те да ни скачат по главата, ще го правят", каза Дончева.

И припомни, че преди няколко месеца главният прокурор Сотир Цацаров е бил извикан неслучайно при турския президент Реджеп Ердоган.

"Бил е сезиран с материали за контрабанда и са му поискали да вземе мерки. Тези мерки не са взети и турската държава взема други мерки", каза Дончева.

ТУРЦИЯ ЗАБРАНИ НА ДОГАН И ПЕЕВСКИ ДА ВЛИЗАТ В СТРАНАТА