Словесна престрелка тече в последните дни между първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов и режисьора Никита Михалков. Причина за конфликта са критиките, които Михаил Сергеевич отправи по адрес на Владимир Путин.

В интервю за „Интерфакс“ режисьорът заяви, че политиката на Михаил Горбачов и Борис Елцин трябва да бъде обявена за престъпна. Михалков повтори теза, споделена от руския президент Владимир Путин още през 2005 г. – че разпадът на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век. Според режисьора отговорност за нея носят  бащата на перестройката и първият президент на Русия – Борис Елцин. Михалков заяви още, че ако на власт дойдат опозиционери като Михаил Ходорковски и Алексей Навални, страната ще бъде изправена пред катастрофа.

Горбачов също взе думата и посъветва режисьора да си гледа киното и да не се занимава с политика:

„Никита Михалков трябва да се успокои, а в страната трябва да има по-малко луди. Нека се занимава със своите дела. Той има големи претенции и амбиции в политиката, а това е вредно. Има си своя област и тя е важна – трябва да ценим неговия талант. Не му трябва да се меси в политиката.“

Алексей Навални – друг критик на политиката на Кремъл – също се включи в дебата и припомни, че по времето на Елцин режисьорът го е хвалел така, както днес ласкае Путин. Навални публикува в социалните мрежи и снимка, на която се вижда как през 1996 г. Борис Елцин награждава Никита Михалков с ордена „За заслуги пред Отечеството”.

Конфликтът Горбачов-Михалков се следи с голямо внимание в руските медии

Двамата Сергеевичи, както са наричани заради факта, че бащиното име и на двамата е Сергеевич (а в Русия уважителното обръщение е по име и презиме), са силно обичани и мразени както в родината си, така и в чужбина.

Михаил Горбачов претърпя обрат в отношението си към сегашния президент. Отначало той приветстваше политиката на Путин, но впоследствие започна остро да го критикува за натиска срещу опозицията, станал особено силен по време на премиерския му мандат (2008-2012) и на сегашния му трети мандат като президент.

„Най-голямата заслуга на Владимир Путин е, че спаси страната от разпад“, каза преди време Горбачов. Няколко години по-късно обаче той упрекна Путин, че се е разболял от прекомерна самоувереност.

„Toй cи миcли, чe дeмoĸpaциятa пpeгpaждa пътя мy“, коментира последният съветски лидер. И добави:

„Путин e oбpeмeнeн oт пpeдcтaвaтa, чe cтpaнaтa ни ce нyждae oт нeĸoнтpoлиpaн aвтopитapизъм. Той се взе за Бог или за негов заместник. Силната държава не се крепи на силата. Силната държава не трябва да разпръсква опозиционните митинги, защото ако го прави, това е признак на безсилие. Силната държава е демократичната държава.”

Фалшиви извинения

Часове след като си размениха остри реплики, Горбачов обяви, че режисьорът лично му се е обадил по телефона и му се е извинил. Оказа се, че извиненията е поднесъл не Михалков, а известният руски шегаджия Лексус, който често си прави майтап с държавници от цял свят.

Преди по-малко от месец той и неговият колега в майтапите Вован звъняха на турския президент Реджеп Ердоган от името на украинския му колега Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Михалков: Обичам Путин

„Аз обичам Путин, той е мой другар и не ми пука какво мислят за мен либералите“, заяви преди време в интервю Никита Михалков.

Несменяемият председател на Съюза на кинематографистите в Русия и на Руския фонд за култура, президентът на Московския международен кинофестивал, академикът от Националната академия по киноизкуство на Русия, почетният професор от Руския институт по кинематография, членът на президиума на съвета по култура и изкуство към руския президент и притежателят на още куп титли и награди е един от най-приближените хора на Владимир Путин. Двамата често си ходят на гости, президентът посещава артиста по време на снимки… Миналата година, когато режисьорът празнува пищно своя 70-годишен юбилей, Путин му бе почетен гост, поздрави го от сцената и остана на тържеството няколко часа.

Мнозина противници и на Путин, и на Михалков обаче коментират, че двамата имат взаимна бизнес и политическа изгода от своето приятелство. Авторът на „Изпепелени от слънцето” яростно защитава руския лидер от опозицията и през 2007 г. излезе с открито писмо, молейки от името на интелектуалците и творческите профсъюзи Путин да се кандидатира за трети мандат, въпреки тогавашната конституционна забрана. От своя страна Владимир Владимирович щедро се отблагодари на Никита Сергеевич, отваряйки му широки възможности за бизнес. И наистина с идването на Путин на власт през 2000 г. актьорът, освен с кино, се зае с винопроизводство в Италия, с дървообработване в Русия, член е на съвета на директорите на руска банка и е съсобственик на един от най-големите руски заводи за преработка на диаманти. Заедно с брат си – режисьора Андрей Кончаловски са собственици на няколко елитни ресторанта в Москва. Миналата година двамата братя поискаха от Путин държавна подкрепа за откриването на своя верига за бързо хранене „Яжте у дома”, която да конкурира американската „Макдоналдс”. Кончаловски и Михалков поискаха от държавата да ги кредитира с 1 милиард рубли. Молбата им бе удовлетворена.

Родовете Михалков и Кончаловски не отскоро са близки до властта. Бащата на двамата режисьори – поетът и писател Сергей Михалков, е любимец на Сталин. Вождът на СССР, изпратил милиони в лагерите на смъртта, поръчва на Сергей Михалков да напише химна на комунистическата държава. Поетът е дългогодишен шеф на Съюза на писателите и е награден с три сталински премии. Леонид Брежнев пък го прави герой на социалистическия труд. През 2000 г. Сергей Михалков написва и новия руски химн. Умира на 96-годишна възраст през 2009 г., като малко преди това Путин го награждава с ордена на „Св. апостол Андрей Първозвани“.

Площад "Славейков"