Представете си пълнометражна анимация за живота на художника Винсент ван Гог. А сега си представете, че този филм е съставен изцяло от картини с стила на Ван Гог… Така ще разберете защо почитателите на импресионизма са толкова развълнувани от проекта „Да обичаш Ван Гог“.

Продукцията е на студио BreakThru Films с амбицията да създаде първия пълнометражен филм, анимиран изцяло чрез ръчно рисувани платна. Преди време излезе 35-минутна версия на „Блейд Рънър“, съставен от 12 597 акварелни картини. „Да обичаш Ван Гог“ е нещо такова – но далеч по-мащабно. Студиото описва проекта в сайта за набиране на средства Kickstarter така:

„Всеки филм, който гледаме, е набор от застинали кадри, които се сменят със скорост, която ги кара да изглеждат движещи се. В нашия филм за Винсент ван Гог, всеки един от тези отделни кадри ще е картина в стила на Ван Гог. Това означава, че нашите 40 художници (които ще можем да обучим, благодарение на вашата помощ) ще създадат 56 800 картини, за да направим този филм.“

Началото на тази кампания е от 2014-а и дотук са събрали малко повече от половината от необходимите средства. Филмът обаче все пак ще бъде факт – неговата премиера е датирана за все още необявена дата тази година.

 Площад "Славейков"