СИМОНА РУСЕВА

Френският президент Франсоа Оланд и гераманската канцлерка Ангела Меркел са единодушни, че напълно трябва да се възстанови свободното придвижване на хора в Шенгенското пространство.

“Ето защо решението на бежанския въпрос е от решаващо значение”, заяви Меркел пред журналисти след срещата й с Оланд днес в Елисейския дворец в Париж.

“С френския президент сме единодушни, че сме длъжни да пазим външната граница на Европейския съюз, за да съхраним свободното придвижване на хора в Европа, но и по причини на сигурност”, добави канцлерката, но и уточни: “Ние трябва да знаем кой идва в Европа.”

И тя, и домакинът й Оланд подчертаха особената роля на Турция по въпроса колко мигранти в бъдеще ще пристигат в Европа. На срещата на върха на ЕС, насрочена за понеделник в Брюксел при участието на Турция ще се обсъжда бежанската криза. “Това е изключително важно”, посочи канцлерката. ЕС можел да е успешен, само ако е единен: “Едностранни решения не са ни от полза.”

По затварянето на граници в някои европейски държави тя заяви, че така цялата тежест се прехвърляла на Гърция. Трябвало да се намери общоевропейски баланс.

Трябвало бързо да започне и мисията на НАТО в Егейско море, която забоксувала.

Оланд оповести, че и Франция ще изпрати боен кораб. До този момент се знаеше, че въпросната мисия под германско командване включва четири бойни морски съда – един от Германия, по един от Турция и Гърция, както и един от Канада.

Оланд и Меркел оповестиха, че при срещата в Брюксел в понеделник с турския премиер Ахмет Давутоглу ще се обсъждат мерки за борбата с каналджиите в Средиземно море, но и връщането в Турция на мигранти, на които държава от ЕС е отказала статут на бежанци.

Както е известно, Европейската комисия реши да отпусне на Турция помощ от 3 милиарда евро за бежанците на нейна територия.

“Ние работим с общ дух и с обща воля. Германия и Франция имат един отговор по бежанската криза и той гласи: Европа”, заяви Франсоа Оланд.

Той обаче подмина въпроса за преразпределянето на бежанци между държавите членки на ЕС. Оланд само посочи, че Франция ще изпълни поетия от нея през септември м. г. ангажимент да приеме през идните две години общо 30 000 бежанци от Сирия и Ирак.

Той косвено даде да се разбере, че Париж няма да склони на допълнителен контингент: “Нашата цел трябва да е бежанците да останат колкото се може по-близо до родината им, което ще рече в Йордания, Ливан или Турция.”

Оланд окачестви като полезен скорошен телефонен разговор, воден от него и канцлерката с руския президент Владимир Путин по войната в Сирия. В разговора се включили също британският премиер Дейвид Камерън и италианският министър-председател Матео Ренци. Франция и Германия изрично настояли пред Путин да се спазва примирието в Сирия. В тази връзка Оланд и Меркел призовали руския президент да окаже влияние върху Асад.

Оланд нарече “нереални” и “провокация” оповестените от Башар Асад общи избори в Сирия през юли т. г. Сега на дневен ред били политически преговори. Френският президент настоял пред Путин руските самолети да престанат да бомбардират позиции на умерената сирийска опозиция. За него единствено приемливо било да се удрят терористите от “Даеш” и Фронта Нусра.

Според Меркел вече имало видим напредък след примирието от миналия петък. Канцлерката засегна и насрочените за идната сряда мирни преговори между сирийското правителство и представители на опозицията: “Всички сме единодушни, че политическият процес трябва да бъде задвижен час по-скоро, тъй като той е основата за обрат. В тази посока се изказа и Путин (в телефонния разговор – б. р.).”

Оланд нарече досегашното положение в Сирия “нетърпимо”. Сега обаче имало шанс за умиротворяване на обстановката.

Днес в Париж се срещнаха и външните министри на Франция, Великобритания и Германия за обсъждане на сирийската криза.