Китайското правителство забрани всякакви изобразявания на хомосексуални хора по телевизията, като част от културната политика срещу „вулгарното, неморално и нездравословно съдържание“.

Цензорите в страната пуснаха нови регулации за телевизионните програми и обявиха хомосексуалността, извънбрачните връзки, секса за една нощ и връзките между непълнолетни за незаконни на малкия екран, предава британският „Гардиън“.

Миналата седмица властите в страната изтеглиха популярна драма, „Зависими“, от онлайн излъчване в китайските сайтове, тъй като в нея има двама мъже в интимни отношения. Това предизвика недоволство у милиони зрители.

Правителството обяви, че сериалът противоречи на новите мерки, които гласят:

„Никоя телевизионна продукция не бива да показва ненормални сексуални отношения и поведения, като инцест, еднополови връзки, сексуални перверзии, изнасилвания, сексуални посегателства, сексуално насилие и т.н.“

Забраната засяга още пушенето, пиенето на алкохол, прелюбодеянието, предизвикателното облекло… От държавната администрация по медиите, радиото, киното и телевизията в Китай са уверили телевизионните продуценти, че правят постоянен мониторинг, за да са сигурни, че новите правила ще се спазват стриктно.

По този начин Китай продължава с културната цензура, която бележи „разцвет“ от идването на власт на президента Ху Дзинтао през ноември 2012.

През декември 2014 г. цензорите спряха телевизионния сериал „Императрицата на Китай“, защото актьорите показвали твърде много голота. Програмата бе върната чак след като гърдите на екрана бяха замазани. През септември миналата година от всички уебсайтове в Китай бе свален документален филм за млад гей, наречен „Мама Дъга“.

Новите регулации очаквано разгневиха ЛГБТ-активистите в страната, които от две десетилетия се борят за превъзмогването на социалната стигма срещу хомосексуалността в милиардната държава. Тя бе декриминализирана чак през 1997-а, а четири години по-късно бе извадена от официалния списък с психически заболявани.

Площад "Славейков"