Общо 30 жени в баня с 4 душа, топла вода по 20-30 минути на ден, по един сапун за миене месечно и кофа вместо тоалетна. Такива са условията в единствения женски затвор в Сливен, но положението е подобно и в останалите структури за лишаване от свобода, в които се настаняват жени. В 21 век представителките на нежния пол (а и не само те), независимо от извършените престъпления, са принудени да живеят в истински кошмар, без санитарни помещения, при унизителни за всяко човешко същество условия.

Изводът е на националния омбудсман Мая Манолова, която на връх най-женския празник 8 март представи доклад на Националния превантивен механизъм към институцията след проверки в 66 места за лишаване от свобода - в това число затвори, психиатрии, интернати и институции за деца, следствени арести, бежански и миграционни центрове.

"Като цяло, материално-техническата база в затворите остава трагична, като най-тежко е положението в Бургас и Варна. Липсата на санитарни помещения в затворите във Варна, Бургас и Сливен е недопустима. Използването на кофи в общите помещения, ограничените количества санитарно-хигиенни препарати, невъзможността да се поддържа елементарна лична хигиена, представлява форма на унизително и нечовешко отношение", коментира Манолова.

По думите й хигиената не е единственият проблем, с който се сблъскват жените в затворите. Обикновено са лишени от медицинска помощ, а "стоматологичните услуги се ограничават до вадене на зъб". Свижданията с децата и близките са почти невъзможни, защото осъдените обикновено се настаняват далеч от семействата им, а това пречи на интеграцията им след излизането от затвора. Освен това не са предвидени и никакви възможности за полагане на труд докато излежават наказанията си. В същото време се оказва, че цените на продуктите в лафките на затворите са едни от най-скъпите в страната.

"Цените в затворническите лавки и магазини са силно завишени – минимум 30-40 % са по-високи от цените в обикновени магазини.  Например, пакет кафе от 250 гр. струва 13 лв., а същият навън се продава за 11 лева. Абсолютно неприемливо е да се печели по този начин от затворниците – те нямат право на колети и така се превръщат в сигурни купувачи на стоките в затворническите магазини. Така те стават донор на определени фирми. Подобна е ситуацията и с телефонните разговори. Те са поети от частен телефонен оператор, който е въвел драстично по-високи цени. Така например, в женския затвор в Сливен цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната струва 0.23 лв. срещу 0.05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи в затвора струва 0.38 лв. срещу 0.29 лв. навън", разказа пикантни подробности от живота в затворите омбудсманът.

Другият ощетен откъм грижи контингент са психично болните. Според статистиката 19.5% от българите поне веднъж са търсили психиатрична помощ. Броят на хоспитализациите в психиатрични заведения е 50 000 годишно, а общите разходи за тази дейност са 93.5 млн. лв. или точно 2.7 % от общия бюджет за здравеопазване.

Държавните психиатрии са толкова зле финансирани, че персонал почти не съществува, а на много места вместо санитари, работят излекувани пациенти. Линейките са лукс, защото тарифата им е 50 лв. на час, а не малка част от настанените пациенти всъщност са бездомни клошари, чиито семейства не желаят да ги приютят.

Макар и полупразни в момента, бежанските лагери също се явяват рискови по отношение на постъпващите в тях мигранти. Според Манолова децата в центровете за настаняване са потенциални жертви на трафик, защото се придружават от съмнителни хора. Бил е регистриран случай, при който дете от Авганистан се е водило придружено от възрастен човек от Пакистан, което провокира сериозни подозрения.

Националният омбудсман ще настоява също държавата да разкрие още кризисни центрове за настаняване на жертви на домашно насилие. Има само 17 такива центъра в страната, а в София е само един с капацитет от 8 легла и винаги е препълнен. От началото на тази година има поне 4 случая на домашно насилие завършили със смърт и всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, сочи тъжната статистика.

*Снимките са от затворите във Варна и Сливен, както и от психиатрията в Курило, и са предоставени от пресцентъра на омбудсмана.