БЕРЛИН – Ангела Меркел подложи на остра критика затварянето на граници в Европа в интервю, излъчено днес от общественото радио “Ем Де Ер инфо”.

“Проблемът (с бежанския поток – б. р.) не е решен, когато някой вземе решение. Трябва да намерим общ път, който да е от полза за всичките 28 държави членки на ЕС. Ето защо се застъпвам за едно действително европейско решение на 28-те”, заяви Меркел.

Тя уточни, че при тежки преговори са необходими и компромиси, но само такива, при които ползите са по-големи от минусите.

Канцлерката призна, че след затварянето на граници в Германия пристигали по-малко бежанци, но от друга страна се обостряло положението в Гърция:

“Лично аз съм на мнение, че едностранното решение на Австрия, последвано от други държави на Балканите, намалява бежанския поток, но от друга страна поставя Гърция в много тежка ситуация. Това положение не може да продължи дълго. Ако не ни се удаде да се договорим с Турция, то тогава Гърция няма да може да понесе дълго тази тежест.”

Канцлерката напомни, че в момента в Гърция се намират 35 000 бежанци и това е огромно предизвикателсто за Атина. Тя се врече, че тези хора няма да бъдат върнати насилствено в Турция, откъдето са пристигнали. Всеки един от тях имал право на справедлива юридическа процедура. А и Анкара не можела да решава как да се преразпределят бежанците между държавите от ЕС. Това трябвало да се реши в Брюксел, като се привлече и Върховният комисариат по бежанците към ООН, който имал значителен опит при преразпределяне на мигранти, примерно в Йордания и Ливан.

Меркел обяви, че продължава да е на мнение, че Германия ще овладее бежанската криза и повтори прословутото си:

“Ще се справим!”

Тя беше попитана как гледа на предстоящите общи избори в неделя, 13 март, в три федерални провинции и няма ли нейният Християндемократически съюз да загуби заради нейната доброжелателна политика спрямо бежанците.

Според Меркел избирателите в Баден Вюртемберг, Ренания-Пфалц и Саксония Анхалт ще гласуват за своето бъдеще, а не за нейното. Тя обаче призна, че бежанската криза все пак слага отпечатък върху предстоящия вот:

“Хората са загрижени, че още няма решение по темата за бежанците и знаят, че не сме преодолели всички проблеми.”

Тя категорично отрече нейната партия ХДС някога да влезе в управленска коалиция с евроскептиците от Алтернатива за Германия - нито на федерално, нито на провинциално ниво.