След близо седмица прехвърляне на отговорност между институциите заради започналото събаряне на тютюневия склад на ул. "Одрин" в Пловдив, Министерството на културата направи неизвестните с едно по-малко:

Знаела ли е община Пловдив, че сградата е паметник на културата?

Първоночалната реакция на кмета Иван Тотев бе, че в общината няма информация сградата да е паметник на културата. Министерството обаче публикува документ, който твърди точно обратното. (вижте писмото в края на текста

КАКВО (НЕ) ОСТАНА ОТ ТЮТЮНЕВИЯ СКЛАД В ПЛОВДИВ (СНИМКИ)

"В общините следва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата. Припомняме, че на 6 януари 2014 година Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че тютюневият склад на ул.”Одрин” № 8 , на чието място е предвидено да се изгражда хотел, притежава статут на културна ценност и се намира в защитена територия и всички проектни намеси подлежат на съгласуване по реда на Закона за културното наследство", съобщи министерството. 

ВЕЖДИ РАШИДОВ: СКЛАДЪТ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕН

Случаят със събарянето на тютюневия склад в Пловдив се превърна в най-обсъжданата тема в част от медиите и в социалните мрежи. Граждани на Пловдив организираха жива верига, за да не допуснат продължаване на събарянето. 

Междувременно по същата схема започна събаряне на стар тютюнев склад и в Харманли. 

ЕПИЗОД 2: БАГЕРИ СРЕЩУ ПАМЕТНИК И В ХАРМАНЛИ

През изтеклата седмица сред най-четените текстове в Клуб Z бяха коментари по темата:

ЗАГОВОРЪТ НА АНЦУГ-ИЛЮМИНАТИТЕ

КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК НЯМА ДА ОСТАВЯТ, АКО НЕ СЕ ДЪРЖИМ КАТО ОБЩЕСТВО

И ПАРИ, И ПРИРОДА, И ИСТОРИЯ... КАК ОТНОВО СТИГАМЕ ДО #КОЙ?