Нова идея за регулация на разпъването на палатки и поставянето на каравани, с която да се тушира недоволството на природозащитници срещу забраната за "диво къмпингуване", внесоха депутати от Реформаторския блок, начело със съпредседателят им Найден Зеленогорски.

Този път се предлага в рамките на 3 месеца да се напише наредба къде и как се разрешава бивакуване на територията на всякакви имоти - държавни, общински, частни, земеделски земи и незастроени урбанизирани територии. Подробности какво точно ще пише в наредбата не стана ясно.

ГЕРБ ВНЕСОХА ОТМЯНА НА ЗАБРАНАТА ЗА КЪМПИНГУВАНЕ

От проекта за ремонт на Закона за Черноморското крайбрежие на Зеленогорски отсъства идеята му въведената забрана за къмпингуване на плажа и на 100 м от него да се отложи с 1 година. Причината е, че ГЕРБ след разпореждане на премиера Бйко Борисов внесоха текст тя изобщо да се отмени.

ЗЕЛЕНОГОРСКИ: КАК В ДНЕШНО ВРЕМЕ КЪМПИНТУВАТ БЕЗ ВОДА И ТОАЛЕТНА?

Според Зеленогорски новата наредба трябва да се напише в рамките за 3 месеца от министрите на туризма, на регионалното развиние, на земеледието и на околната среда. Целта е в нея да се заложат правила за разрешение за разпъване на палатки, поставяне на каравани и кемпери на територията на всякакви имоти, които не са обявени за къмпинги, обясни депутатът. 

"Ползваме опита на община Шабла, която е въвела подобна регулация за местата, на които няма законен къмпинг", обясни Зеленогорски. По думите му регулацията ще помогне и на други общини.

В законопроекта е записано изрично, че на тези места извън къмпингите могат да се поставят преместваеми обекти като пейки, чешми и други, но са забранени търговските обекти, както и всичко, което се смята за строителство според Закона за горите и Закона за устройство на територията.