Австралия звучи като много далечна дестинация за целите на терористите. Реалностите са малко по-различни. През 2014 г. стрелец, идентифициращ се като член на "Даеш" взе 17 души за заложници в кафене в центъра на Сидни. Трима загинаха. Властите периодично съобщават за осуетени опити за атентати, зад които стоят джихадисти. Според оценката на "Форин офис" Австралия е сред държавите с най-висок риск от терористични заплахи в света.

Има ли гета в Сидни, центрове на джихадисти 

Има немалък брой къщи в Сидни, къдете силите за борба с тероризма никога не чукат на вратата, без да са в пълно бойно снаряжение с бротежилетки, автоматични оръжия и бронирани машини “BearCat”  

Има ли такива места в австралийската столица, където полицията не отива, предполагаеми терористични гвезда. От полицията в Сидни отричат, но потвърждават, че има специфични адреси, където има подозрения, че живеят ислямисти. И където органите на реда винаги отиват с "тежката артилерия", пише австралийският "Дейли Телеграф".

И от федералната полиция, и от тази на щата Нов Южен Уелс са предупредили медиите да избягват определени адреси, защото рискуват да бъдат атакувани или да бъдат взети за заложници, твърди изданието.

Зам. полицейският комисар Катрин Бърн, която оглавява щатското антитерористично звено отрича в Сидни да има гета, подобни на тези в Европа. "Действаме на всяка улица във всеки град или квартал без страх", твърди тя.

"Намираме се в Австралия, не в Европа и обстоятелствата са съвсем различни. Имаме оперативни данни за всеки вид нарушител, който представлява висок риск, предприемаме съответните стъпки, за да се справим с този риск", добавя тя. 

В Париж и в Брюксел райони като Сен Дени и Моленбеек са се гетоизирали и се приемат като джихадистки анклави, в които полицията влиза неохотно. От много години Лакемба се смята за единствената опасна терористична точка в Австралия.

"В последно време провеждаме много операции и на други места като Парамата, Гилфорд и някои части на север", казва офицер от антитеростичното звено.

От полицията следят някои джамии като разпространяващи радикален ислям сред младите мюсюлмани.

Мюсюлманите в Австралия

Мюсюлманите в Австралия са едва 2,2% от общото население на страната, но напоследък фокусират сериозно обществено внимание. Проведено в края на 2015 г. социологическо проучване отчете, че те масово се чувстват дискриминирани. 57 на сто от участниците в проучването казваха, че усещат негативни обществени настроения спрямо тях, цитира данните Би Би Си. Безработицата сред мюсюлманите е доста по-висока от средната в Сидни - 8,5% срещу 3,7%. Според 62 на сто от анкетираните те са били жертви на расизъм на работното място или докато са търсили работа.

Подобно отношение е опасно, защото прави мюсюлманите "податливи на радикализация", обобщи проф. Джон Еспозито, основател на Център за мюсюлманско-християнско взаймодействие, цитиран от ABC.