Рамон Фонсека, един от основателите на адвокатска кантора "Мосак Фонсека", отхвърли обвиненията за неправомерни действия след теча на милиони документи и определи случващото се като "лов на вещици" от медиите, насочен към подкопаване на законното създаване на офшорни компании.

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": РАЗКРИТИЯ ЗА ТАЙНО БОГАТСТВО НА 12 ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ

В интервю за британския в. "Файненшъл таймс" Фонсека, заяви, че е убеден, че разкриването на архивните единици е дело на хакери и категорично защити законността на работа на фирмата, създадена преди около 40 години.

"Не очаквам от всичкия шум да излезе дори и един-единствен съдебен процес", обясни той по телефона от Панама.

"Правото на личен живот е много важно - всеки има това право", продължи той. И допълни, че създаването на фирми не е грях, както се опитват сега да изкарах, раздухалите Доситетата "Панама". 

Сред най-ярките разкрития са документи за препрани милиарди долари от хора, близки до руския президент Владимир Путин. Но Фонсека твърди, че още преди време неговата фирма е отказала всякакви сделки с лица, свързани с лидера на Русия.

400 ЖУРНАЛИСТИ И НИЩО НЕ ИЗТИЧА? ЕТО КАК

Адвокатът призна, че някои от имената, които са били разкрити са го изненадали, но отказа да каже кои точно от тях. 

Юрген Мосак, партньорът на Фонсека.

Фонсека не смята, че фирмата му носи вина и за пореден път през последните 24 часа обяви: 

"Това е същото, ако си купите кола и след това я продадете на автокъща и тя я продаде на една жена, която пък убива някого на пътя. Заводът автопроизводител не носи отговорност"

Той разказа, че кантората му е действал от името на посредници - обикновено банка или адвокат. Но призна, че в някои случаи фирмата остава като регистриран агент, предлага секретарски услуги или доставки.

"Гарантирам, че в Ню Йорк, Лондон и Маями има повече мръсни пари, отколкото в Панама", обяви Фонсека.

Неговата фирма била с пазарен дял само около 5 на сто, което значи, че е малка част от голям айсберг.

Миналия месец Фонсека подаде оставка като съветник на панамски президент Хуан Карлос Варела защото неговата адвокатска кантора се оказа в центъра на политическия и корупционен скандал на Бразилия. Запитан дали ще се върне отново в политиката адвокатът отговори: "Уморен съм. Бих искал спокоен живот. Моля Бог за това всеки ден."

"Не се страхувам - не съм направили нищо лошо. Винаги спя добре през нощта. Съвестта ми е чиста", завършва интервюто си Фонсека.