Москва ще забрани на САЩ да използват произведени в Русия ракетни двигатели за военни цели и заплаши да спре функционирането на GPS системата на своя територия, предаде Ройтерс.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин оповести ответните мерки на Кремъл срещу санкциите на Вашингтон в областта на високите технологии, наложени заради Украйна. В края на април САЩ обявиха, че затягат изискванията за издаване на лиценз за някои високотехнологични компании, изнасящи за Русия техника с възможна военна употреба.

Пред репортери Рогозин каза още, че Русия ще се противопостави на искането на САЩ Международната космическа станция да бъде използвана след 2020 г.

Освен това Рогозин заплаши, че ако преговорите със САЩ за разполагане на американска територия на станции на ГЛОНАСС  - руската система за глобално позициониране, не приключат до 31 май., Москва незабавно ще прекрати функционирането на станциите на американската система GPS на руска територия. Вицепремиерът припомни, че в десет административни единици на Руската федерация вече работят станции за предаване на сигнал на GPS, но през последните месеци американската страна бави преговорите за разполагане на станции на ГЛОНАСС в Съединените щати.