"Галактиката е в период на гражданска война. Бунтовнически кораби, удряйки от тайната си база, са успели да спечелят първата си битка срещу злата Галактическа Империя. По време на битката, шпиони на бунтовниците успяват да откраднат тайните планове на ултимативното оръжие на Империята - Звездата на Смъртта, бронирана космическа станция с достатъчно мощ да унищожи цяла планета."

С тези думи, летящи сред звезди, започва през 1977 г. първият филм от поредицата "Междузвездни войни" - по-късно наречен "Нова надежда". И вдъхновен от тези няколко думи тази зима на големия екран ще излезе нов филм от сагата "Междузвездни войни" - Rogue One.

В него ще се разказва именно за тази на пръв поглед малка предистория на Епизод 4, през погледа на група бунтовници, които тръгват на самоубийствена мисия - да откраднат плановете на "Звездата на Смъртта". Именно тези планове гонеше Дарт Вейдър, те доведоха дроитите Арту и Трипио при Люк Скайуокър и благодарение и на тях младият джедай унищожи огромната бойна станция в кулминацията на филма.

Филмът ще излезе на 16-и декември тази година, като първа част от поредица филми, които ще бъдат встрани от официалните продължения - епизодите 7, 8 и 9, първият от които беше пуснат миналата година, а следващият идва през 2018 г.

Малко детайли се знаят за сюжета на Rogue One, освен че ще бъде по-реалистичен и с по-мрачна от стандартната за "Междузведни войни" атмосфера. В ролите са Фелисити Джоунс, Диего Луна, Риз Ахмед, Дони Йен, Форест Уитакър, а режисьор ще е Гарет Едуърдс, известен с последния римейк на "Годзила" (2014).

Но днес от Дисни най-после зарадваха феновете с първия тийзър - 1:30 кадри от филма, които, както обикновено, показват много и нищо едновременно.