Двайсет и осем тона слонова кост ще бъдат изгорени в Хонг Конг, съобщава Ройтерс. Това е най-голямото унищожение на продукти от браконерска дейност в света. Решението на хонконгските власти идва след примера, който дадоха Съединените щати и Филипините.

През 2013 година във Филипините бяха унищожени 5 тона слонова кост, държавата стана първата в света, унищожила националния си запас от скъпия материал. Акцията беше проведена след доклад на National Geographic, според който страната е на челните места по трафик на бивни от слонове и други незаконно придобити животински материали.

Хонг Конг ще унищожава слоновата кост в продължение на 2 години, както и ще конфискува и изгаря всички бивни, които бъдат открити в бъдеще. Работи се по програмата за борба с нелегалната търговия и бракониерството на слонове, властите смятат да въведат по-ефективни мерки и огромни глоби за нарушителите. 

Правителствата на държавите, в които бракониерството е много разпространено, се надяват с помощта на неправителствените природозащитни организации да създадат програма за превенция на незаконната търговия с животни и животински продукти.

През 1989 година с "Конвенция за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора" (CITES ) е забранена търговията със слонова кост в цял сявт , но за съжаление бракониерството продължава и в много държави по света има черни пазари за слонски бивни.

Според World Wildlife Fund (WWF) всеки ден около 96 слона биват убити незаконно в Африка, основната причина за това е голямото търсенето на слонова кост. Голяма част от бивните на убитите животни се озовават в  Китай, където биват  издълбани и продавани на местните пазари или в чужбина. 

Поради бракониерство и други причини, популацията на африканския слон е намялала до около 500 000 слона. Това е драстичен спад. През 30-те и 40-те години на 20-ти век са наброявали между 3 и 5 милиона, по данни на WWF.