Президентъ Росен Плевнелиев е готов да направи нов служебен кабинет, но предпочита да не му се налага. Това става ясно от изявление на Плевнелиев, цитирано от пресцентъра на държавния глава.

"Ако се наложи да защитя стабилността в държавата, готов съм да упражня своето конституционно право. Винаги съм готов да изпълня конституционните си задължения. Ако е необходимо, готов съм да съставя и трето служебно правителство, но не искам и не трябва да се стига дотам“, каза Плевнелиев.

Повод за изявлението му е дискусията в парламента за ветото, което той наложи на Изборния кодекс заради ограниченията пред гласуването на българите в чужбина и съмненията, че това вето може да доведе до разваляне на управленската коалиция.

"Не считам, че защитата на конституционните права на българските граждани и дебатът за това как българите по света да могат да гласуват честно, масово и в интерес на демокрацията и легитимността на държавата, трябва да доведе до падане на правителство в България. Затова се надявам на отговорно решение в интерес както на правото на българите да гласуват, така и за гарантиране на стабилността в държавата", каза президентът.

Спорд него усилията за стабилност ще бъдат възнаградени от народа.

"Когато нацията ни е притеснена, трябва да се работи за стабилност, да се загърбят безпринципните политически противоречия и да се гарантира дългосрочна перспектива. Искам да видя стабилност, реформи, надграждане и честни президентски избори с качествени кандидати".

Според Конституцията в последните три месеца от своя мандат президентът може да назначи служебно правителство, ако това се налага, но не може да разпуска парламента.