Наш кореспондент

 

Тампа, Флорида - Авторитетното бизнес списание „Форбс“ нареди българина Владимир Тенев в класацията си „Топ 30 под 30 години“, която е отличила най-успешните млади финансисти, банкери и брокери за 2016 г.

 

29-годишният Владимир е съосновател на компанията „Робинхуд“, която се опитва да промени правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Тенев и Байджу Бат създават фирмата през 2010 г. с основна цел – да даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори. За целта двамата създали безплатното приложение за айфон и андроид „Робинхуд“ .

 

Няколко години преди това Влад, както го наричат приятелите му, споделял с Байджу стая в студентското общежитие на Университета Станфърд в Калифорния, където двамата учели математика. След доктората в Станфърд Тенев защитил още една дисертация в Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

 

За да започнат, двамата трябвало да намерят партньорска компания, която да им помогне да стартират на Уолстрийт. Това станала друга фирма, която като тях правела своя прощъпалник – „Бетърмент“ с директор Джон Стайн. Тя предлага модели за търговия с акции, които се основават на кибернетично прогнозиране. Влад и Байджу междувременно успели да натрупат капитал от над 60 милиона долара. „Бетърмент“ била по-напред с парите – тя вече разполагала със 700 милиона долара.

 

Първоначално Стайн смятал, че е лудост да се даде възможност на хората да управляват инвестициите си на борсата.

„Все още си мисля, че американците не бива да инвестират сами“, заяви той по финансовия канал Си Ен Би Си.

Джон и помощниците му изработили специален алгоритъм за „пасивни вложения“, който управлява фондове, търгувани електронно на Уолстрийт. Аргументът му е, че хората често правят грешки, които са продиктувани от импулсивни решения.

„Психологически фактори, сред които и страхът, често тласкат към избор на лошо време за покупки или продажби на акции“, смята той.

Друг експерт в тази област - Ричард Бърнстийн от компанията „Бърнстийн адвайзърс“, проучил данните от борсата, натрупани за 20 години.

„Успехът на средностатистическия инвеститор през този период от време е шокиращо лош. Те се справят зле във всички категории, с изключение на търговията на новите и азиатските пазари“, заключава той във „Форчън“.

На пръв поглед се създава впечатление, че „Робинхуд“ само ще улесни вложителите сами да си навредят. Владимир Тенев обаче не мисли така.

Робинхуд“ вижда себе си като софтуерна компания, създател на инструменти, а не прокламатор на една инвестиционна стратегия пред друга. Смятам, че хората имат право сами да взимат решение къде да влагат парите си“, заяви той за „Бизнес инсайдър“.

Твърдението, че е лошо нещо обикновените инвеститори да купуват индивидуални акции, е невярно. Според него „средностатическият вложител“ не съществува като реалност, а общата статистика бърка като смята, че ако сам играеш на борсата не може да постигнеш успех. Като потвърждение той дава пример с хората, които вярват в напредъка на дадена компания и и влагат дългосрочно парите си в нея.

„Най-добрият начин да научиш нещо за инвестирането е да опиташ сам, а „Робинхуд“ дава чудесна и напълно безплатна възможност за това“, защитава тезата си той. Аргументът му е, че Уолстрийт дава добра възможност на много млади хора да започнат от рано да търгуват и да научат много затова как работи пазарът.

Владимир сигурно е прав, защото познавам хора, които от години печелят от това, че купуват основно пакети от акции на „Форд“, които не са скъпи. Компанията, която е един от символите на американското автомобилостроене, общо взето не е подвеждала вложителите си и винаги им носи добри печалби.

 

Някои инвеститори, които използват „Робинхуд“, сигурно ще преживеят неуспехи. Тенев обаче не вижда в това причина хората да бъдат лишени от инвестиционна свобода. Той го сравнява с предприемачеството. Много опитват и се се провалят, но това не означава, че всички в тази област могат да очакват редовна и надеждна работа. Някои успяват да направят удари, други – не, както във всичко в живота.

 

Робинхуд“ и „Бетърмент“ стават все по-популярни сред младите хора, които нямат много доверие в традиционните финансови институции. Те опитват пазара по най-различни начини. Някои виждат в това добра възможност, но други продължават да твърдят, че „Робинхуд“ е инструмент за неудачници.

 

Големите компании, които искат да примамят клиенти, които да купят акциите им, харчат стотици милиони за реклами по стадионите, особено по време на „Супербоул“. Брокерските фирми, които играят ролята на посредници, пък разчитат на 10-те долара комисионна за всяка изтъргувана акция.

 

Робинхуд“ предлага съвсем друга възможност. Игра на Уолстрит, която е толкова лесна, колкото да качиш снимка на Инстаграм. През декември 2015 г. над половин милион души се възползваха от възможността да си опитат късмета със смартфон приложението на фирмата. За да започнат, Владимир и Байджу използвали пари от крупни Интернет инвеститори като фирмата „Андрийсен Хоровиц“, като „Гугъл венчърс“. За много кратко време получили 13 милиона долара, което им позволило да наемат 20 души под знамената на „Робинхуд“. После фирмата получи официален лиценз за брокер-дилър, който я направи пълноправен играч, заедно големите на Уолстрийт.

 

В началото на тази година младата компания отпразнува първата годинка на своето „бебе“ - приложението, което може да бъде свалено от магазините на Епъл и Гугъл в мрежата. В момента 80 на сто от клиентите на „Робинхуд“ са хора на възраст от 18 до 29 години.

 

Големите компании, които минават за надеждни, гледат отгоре на малките, вършещи нещата без много шум и показност. Солидните фирми обаче са в труднодостъпни мраморни сгради с куп охрана на пропуска. Те също имат хиляди служители, а отвън са украсени със статуи на гаргойли“, с усмивка заявява Владимир Тенев по телевизията Си Ен Би Си.