Странно съвпадение: самолетът на "Иджипт еър", който падна в Средиземно море в четвъртък, някога е бил жертва на политически вандали, които написали на долната му част "Ще свалим този самолет", пише в. "Ню Йорк таймс".

Заплашителните графити се появили преди 2 години, като са били дело на работници от летището в Кайро. Използвайки фонетичната близост между двете последни букви от обозночението на самолета, SU-GCC, и фамилията на президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси, те написали още "предател" и "убиец".

Служители от сигурността на летището казват, че графитите са били свързани по-скоро с вътрешнополитическата ситуация в Египет, отколкото с военна опасност. Подобни надписи срещу Сиси, бивш генерал от армията, който отстрани с военен пуч бившия президент Мохамед Морси през 2013 г., са били често явление в Кайро.

След този инцидент авиокомпанията сериозно е завишила сигурността си в отговор на политическите неуредици в Египет, джихадисткото насилие и други авиоинциденти като взрива на руския самолет, при който над Синайския полуостров загинаха 224 души миналия откомври. "Иджипт еър" е уволнила много работници заради политическите им уклони, увеличила е проверките на екипажа и е добавила невъоръжена охрана на борда на самолетите си. Трима такива охранители загинаха при падането на полет 804 в четвъртък.

АВИОЕКСПЕРТ: ТОВАРАЧИТЕ НА САМОЛЕТИТЕ СА ОСНОВНО МЮСЮЛМАНИ, МОГАТ ДА КАЧАТ ВСИЧКО

Дали тези мерки са достатъчни остава неясно, след като авиоекспертите все още не могат да разберат причината за падането на самолета. 

В разпространено в събота аудиосъобщение официалният говорител на "Даеш" Абу Мухамад ал-Аднани заклейми водената от САЩ военна кампания сращу групировката, но не спомена и дума за авиоинцидента.

Процедурите за сигурност на "Иджипт еър" бяха подложени на критики през март, когато пътник по време на вътрешен полет обяви, че носи натъпкана с взрив жилетка и накара самолета да се приземи в Кипър. В последствие се оказа, че мъжът е с психични проблеми, а заплахата не е истинска. Властите разпространиха видео от бординга на самолета, в което се вижда, че той е бил щателно претърсен преди да се качи.