Руският премиер Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции, че страната му няма да присъедини Донецка и Луганска област.

Медведев заяви това в интервю за телевизия Блумбърг.

„Ние не трябва да гарантираме никому нищо, защото никога не сме поемали никакви ангажименти по този въпрос. Най-важната задача е да се успокои ситуацията в Украйна", допълва Медведев.

Същевременно той смята, че Русия и САЩ със съюзниците им вървят към нова студена война. Според него Западът води срещу Москва икономическа война, която е идеологизирана. Такава война водел навремето срещу Запада съветският лидер Леонид Брежнев. Руският премиер призовава САЩ и ЕС да не се месят в Украйна и да не я тласкат към НАТО. Медведев е много разочарован от начина, по който американският президент Барак Обама действа за разрешаването на украинската криза.

Опасенията на запад от бъдещо анексиране на части от ИзточнаУкрайна с предимно рускоговорещо население са напълно основателни. На 18 март Москва обяви, че пприсъединява полуостров Крим. Това стана след референдум, на който според официалната информация над 96 на сто от местните жители гласували за присъединяване към Русия. Само десетина държави в ООН обаче признаха референдума.