Конституцията раздели Висшия съдбен съвет на две, но днес Васил Петров изненадващо постави въпроса - защо членове на едната колегия да не могат да участват без право на глас в заседания и дори в заседания на комисиите към другата колегия. За по-нагледно бившият адвокат и прокурор, известен като "бащата на жената, от която Пеевски има дете", даде пример с член на прокурорскта колегия, който да посещава заседания на съдийската, пък и на съответните й комисии (вече например етични и дисипинарни въпроси ще се решават разделено в тези комисии, б.р.).

Това стана на днешното многочасово обсъждане на правилника на ВСС в новия му формат. Петров уточни, че няма предвид с право на глас и че например скоро съдийската колегия ще обсъжда нещо много значимо - председател на Софийския аплативен съд, а прокурорската - шеф на Софийската градска прокуратура.

Всеки един от нас е член на този ВСС, който е колективен орган. Защо да няма право – най-малкото да чуе изказванията, мненията, становищата на останалите колеги? Без да има право да намалява или увеличава гласовете, мотивира се Петров.

Интересно е, че всъщност самите заседания на колегиите и в момента се излъчват онлайн. Изключението е само, когато се обсъждат дисциплинарни производства. А заседаниета на комисиите въобще не са публични.  

Казвам още веднъж - ние сме единен орган, аргументира се Петров.

Тук се намеси Ясен Тодоров - досегашният председател на общата Етична комисия, и каза, че има различни хипотези - той лично смятал, че и сега е безспорно, че веки може да "участва" без право на глас в другата колегия.

Въпросите са на заседание на комисиите или в пленарно заседание и какво значи участва – само присъствие, наблюдател, или...

За комисиите няма проблем, но на пленарно заседание мисля, че малко ще избягаме от желанието на законодателя, отбеляза Тодоров.

На това подскочи Соня Найденова, която директно припомни, че заседанията на колегиите са публични - излъчват се.

Присъствие по време на заседанието при онлайн излъчване става безпредметно, а присъствие с взимане на отношение, т.е. - участие, мисля, че малко ще избяга от нормата на закона, каза съдийката.

Тя отстъпи единствено, че "може да обмислим" присъствие на заседание на комисии, "но само присъствие".

Найденова напомни, че така предложението няма практическа стойност и даде пример, че са ясни изключенията по общи теми като съдебната карта или натоваренстта.

Опонира й Елка Атанасова от прокурорската колегия:

Не виждам с какво участието с възможности за изразяване на позиция, на становище на такъв член, по някакъв начин може да попречи на работата на другата колегия и да засегне независимостта й. Това води до изключително капсулиране на гилдиите, на колегиите. Органът е един - ВСС.

Михаил Кожарев (известен с това, че м.г. държеше ВСС да запише, че не просто приема отчета на прокуратурата, а "приема и одобрява", б.а.) я подкрепи.

СВЪРШЕНОТО ОТ ПРОКУРАТУРАТА - ОДОБРЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ

Той предложи да се гласува формулировката "участие без право на глас".

Юлия Ковачева - една от групата, която критикува статуквото, предложи да е само за комисиите и да се впише не формулировката "присъства", но може да бъде поканен, ако е нужно.

Дискусията стана в отсъствието и на тримата големи – Лозан Панов, Георги Колев и Сотир Цацаров, както и на знаковия кртик на мнозинстото в съвета Калин Калпакчиев.

Без да се вземе някакво решение ВСС продължи по следващите точки от правилника си.