Българските специализирани правоприлагащи органи са като цяло добре оборудвани и са преминали добро обучение. Фокусът е обаче в София и те нямат ресурси в други регионални центрове.

Това се твърди в частта на България на разпространения днес доклад на Държавния департамент на САЩ за борбата с тероризма през 2015 г.

От 1 юли 2015 г. специализираният съд за организираната престъпност и неговите прокурори получиха юрисдикция да преследват и съдят за тероризъм. Служителите не този орган обаче нямат опита да разглеждат такива случаи.

Миналата година България не е замразила или конфискувала активи, свързани с този тип заплаха за националната сигурност, са казва още в доклада. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води допълнително разследване.

Главният мюфтия на България в съвместна декларация с Националния съвет на религиозните общности в България е осъдил атентатите в Париж от януари и ноември 2015 г.

България е член на глобалната коалиция за борба с "Даеш" ("Ислямска държава") и многократно е отговаряла на искания за помощ. Това станало и през март 2015 г., когато Министерството на отбраната в София предоставило оръжия и боеприпаси на силите на Иракски Кюрдистан.

В ЕС България споделя информация за пътниците от паспортните им лични данни. Въз основа на двустранни споразумения за полицейско сътрудничество тя споделя такава информация и със страни извън ЕС за нуждите на правоприлагането, когато е необходимо.