Джон Бътлър.

Джон Бътлър e вицепрезидент на компанията за златни спестявания БитГолд в Торонто, старши сътрудник в британския тинк танк Кобдън Партнърс, Лондон, с над 20 години опит в международните финанси, съветвал някои от най-големите световни инвеститори, фондове и централни банки. Г-н Бътлър е с американско и британско гражданство. В България е като основен лектор на тазгодишното издание на Sofia Business School, където по време на дискусия се изказа положително за излизането на Великобритания от ЕС. Клуб Z го потърси за разяснение.

Г-н Бътлър, вие се изказахте положително за Брекзит по време на брейнсторминга днес?

- Вярвам, че ще бъде разрушителен, това може да доведе до рецесия, може да доведе до по-нататъшно намаляване на стойността на стерлинга. Въпреки това, в малко по-дългосрочен план, аз вярвам, че Брекзит ще подпомогне едно ребалансиране на икономиката, отдалечаване от крайната зависимост от финансови акции и спекулации. Което в крайна сметка ще се счита за здравословно за икономиката. Това трябваше да се случи още в 2008-2009 г., но политическите решения, които бяха взети, не позволиха това.

Смятате ли, че ще има пълно излизане? Говори се за норвежки вариант, швейцарски вариант…

- Срещу интереса на всички е да се започне една търговска война заради това. И затова аз вярвам, че има доста силна основа за конструктивни преговори, които да позволят на Великобритания да има търговски отношения с ЕС, сравними с тези на Швейцария и Норвегия. Мисля, че това е разумна начална точка. Дали всъщност ще стигне до този момент, не знам, но е разумно да се опита.

Брюксел сякаш реагира с прикрит гняв?

- Аз не съм сигурен, че знаят какво да правят. Те са изненадани... изненадани са, че се е случило. И могат да направят нещата трудни, но вярвам, че ако мислят рационално и внимателно за интереса на остатъка от ЕС, те действително ще преговарят конструктивно и добросъвестно.

Разбрахте ли петицията за втори референдум, която достигна и надхвърли 3 милиона подписа?

- Да, но само 10% от тези са на граждани на Великобритания, така че това се задвижва от някъде другаде, по някакъв начин.

И все пак, ако бройката подписи стане наистина голяма?

- 300 000 е това, което видях. И броят е далеч под разликата между "оставащи" и "напускащи"

И какво, ако подписката достигне тази разлика, която е около 1,3 млн. души?

- Е, добре. Да, Великобритания е разделена, все още всичко може да се случи, но както стоят нещата сега, тези, които гласуваха за Брекзит, имат преднина.