Ръководствата на БСП и АБВ седнаха за първи път на една маса, откакто президентът (2002-2012) Георги Първанов напусна социалистическата партия и основа своята. Поводът - президентските избори. Лидерите Корнелия Нинова и Първанов дадоха да се разбере, че са се харесали като политики, имат обща оценка за мандата на Росен Плевневиев и "модела на ГЕРБ" на "Дондуков" 2, но решението дали ще имат общ кандидат за президент ще зависи най-вече от личността на кандидата.

Срещата започна малко след обявения час - 14,30 ч и продължи съвсем по протокол - малко повече от час. Нинова и Първанов - в този ред, заради домакинството на социалистите, обявиха резултата от разговорите.

Председателката на БСП обяви, че с АБВ са се обединили около три въпроса и са си поставили обща цел - премахване на модела на ГЕРБ от президентската институция и спечелване на изборите наесен.

Двете партии са на едно мнение за мандата на Плевневиев, който Нинова нарече "провал" и политика на "ръба на националната сигурност". Тя разкритикува държавния глава и за това, че не бил достатъчно социално чувствителен, а и разделял нацията. 

Третата обща тема е "какъв президент искаме", а Нинова изброи следните критерии:  да води външна политика в интерес на България, да е обединител, да е социално ангажиран.

Последна интерпретацията на разговора от лидера на АБВ Георги Първанов. Той започна с думите:

"Тази среща е доста закъсняла, около две години, но е добро начало за разговор".

Той обясни, че в АБВ са приели със задоволство резултата от вътрешнопартийния референдум в БСП, който показа, че АБВ е най-предпочитаният партньор за президентския вот.

"Проучването очевидно показа, че на АБВ се гледа позитивно като на лява формация, правеща национална политика. Ние сме на тази среща, защото уважаваме вота на българските социалисти", каза Първанов.

По думите му АБВ от месеци говори, че модеът "ГЕРБ" в президентството е такъв, че оставката на Плевневиел трябвало да бъде за "за цялостна дейност", а не за определени гафове, които, по думите му, изобилствали. Първанов обяви, че дори начинът на номинации на кандидат-президенти по модела на управляващите трябвало да се промени, но не обясни какво има предвид. 

Първанов посочи, че на България и Европа в момента й трябват лидери и това трябва да е профилът на кандидата на левицата - на национален и европейски лидер, който да прави европейска политика, но да защитава интереса ни и от този на по-агресивни западни партньори в НАТО (без да ги назове).

"Трябва ни държавен глава, който да е истински главнокомандващ, а не президент, който да козирува още преди западните партньори да поискат нещо.", обясни той.

Принципните въпроси обаче се изчерпаха и се оказа, че конкретен друг резултат от срещата няма. Освен че ще има друга среща, когато партийните процедури по номинации в двете формации поотделно приключат.

Първанов беше по-категоричен от какво в крайна сметка ще зависи дали БСП и АБВ ще имат обща номинация за президент или не:

"Дали ще бъдем заедно зависи и от характера на номинациите, и от преговорите, които ще водим оттук нататък за личността", отсече бившит държавен глава. И след останалите критерии постави и един от най-важните за АБВ - кандидатът да е избираем. 

По думите му въпросът пред БСП и АБВ не е дали ще бъде постигнат компромис, а дали ще постигнат печелившата номинация, "с която хората ще се гордеят, а няма да се срамуват".

След като Нинова обясни, че крайният срок, поставен от Националния съвет на БСП за представяне на номинация за президент е 31 август, Първанов обаче контрира:

"Няма да се впускам в спомени... Но помня 2001 г., когато пропуснахме много срокове. Моята кандидатура тогава бе регистрирана два дни преди крайния срок. За АБВ е по-важно крайното решение, а не спазването на срока. Важно е хората като видят кандидата и да кажат: "Да, този става!"

НИНОВА: ПЪРВАНОВ И КАЛФИН НЕ МОГАТ ДА СА КАНДИДАТИТЕ НА ЛЕВИЦАТА

Лидерите отказаха да коментират имена и дали всяка от партиите би подкрепила номинация от другата формация. Не се изговори дори заявката на Нинова от миналата седмица, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не са обединителни фигури за изборите. Първанов само повтори, че не водят разговори с предварителни условия, но за имена не е ставало дума.

Забавни реплики имаше и преди официалния старт на разговорите. На влизане в залата за преговори лидерът на АБВ констатира "Събрахме се". Евродепутатката от БСП Илияна Йотова заяви, че е редно след преговорите да има среща и с медиите, а Първанов отвърна: "Ако не се изпокараме много...". Йотова обаче настоя: "Дори тогава".

Днес преговорите, организирани от БСП продържават със среща с "Движение 21" на Татяна Дончева. АБВ пък ще разговарят с "Гергьовден".