Европейският съюз е пред първата в историята на икономическия и валутния съюз глоба на държава за наднормен бюджетен дефицит. Испания и Португалия от днес са изправени пред санкцията, която може да достигне до 0,2 на сто от брутните им вътрешни продукти, след като финансовите министри на ЕС решиха, че двете правителства не са взели необходимите мерки да намалят недостига в бюджетите си до предписаните им нива. 

До 20 дни Европейската комисия може да предложи на Съвета размера на глобите. Максималният би трябвало да бъде 2,2 милиарда евро за Испания и 360 милиона евро за Португалия. Комисията обаче е свободна да сведе санкциите и до нула. До десет дни двете правителства могат да обжалват решението на Съвета, като изтъкнат извънредни обстоятелства. И двете преживяха правителствени кризи и предсрочни избори, които забавиха мерките във фискалната област.

"Сигурен съм, че в края на краищата ще стигнем до интелигентен резултат", каза словашкият финансов министър Петер Кажимир, чиято страна в момента председателства ЕС.

Испанският бюджетен дефицит за миналата година е бил 5,1 на сто от БВП при препоръка на Съвета за 4,2 на сто от БВП. Португалия завърши миналата година с дефицит от 4,4 на сто от БВП при препоръка за 2,5 на сто.

Фискалното усилие (намаляване на разходи и/или увеличаване на приходи) и в двете страни е в пъти под препоръчаното. Дълговете им представляват 99,2 на сто от БВП  за Испания и 129 на сто от БВП за Португалия.

По-рано  днес министрите приеха директива против ерозията на данъчната основа. Нейната цел е да затвори съществуващи сега пътища пред многонационалните корпорации да избягват облагането на печалбите им там, където са реализирани, като търсят по-благоприятни фискални режими.