На Каймановите острови е пусната първата партида генно модифицирани комари, с чиято помощ властите на карибския архипелаг смятат да се борят срещу вируса зика.

Това съобщи британската биотехнологична компания Oxitec, отгледала мутантите.

Комарите били пуснати на 28 юли в град Уест Бей. Той е смятан за един от ареалите, в които живеят насекоми, пренасящи както зика, така и други опасни за хората болести. При експеримента са използвани мъжки комари, които не хапят, но притежават ген, които трябва да предадат на женските. Той причинява на смъртта на ларвите на насекомите преди те да са достигнали полова зрялост.

ГМ-комарите се съхраняват в контейнери - по 1000 екземпляра във всеки. Учените смятат да пускат на свобода комари от по 100-200 контейнера всяка седмица. Експериментът ще трае 9 месеца.

Епидемия от зика избухна в Централна и Южна Америка през 2015 г. Болестта започна стремително да се разпространява в Бразилия и днес вече се е разпростряла в 55 страни по света.

Зика предизвиква висока температура, конюнктивит, обриви, главоболие и болки в ставите, възпалителни процеси, а понякога - повдигане, повръщане и болки в корема. В повечето случаи болестта протича без никакви симптоми. По тази причина тя трудно може да бъде открита.