Зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Найден Зеленогорски се надява кандидатът на Реформаторския блок за президент да не бъде резултат от компромис. Блокът все още не е обявил своята номинация, въпреки че това трябваше да стане още вчера. Днес отново има очаквания това да се случи.

Пред БНТ той обясни, че се е надявал да имат общ кандидат с ГЕРБ, но по вина на най-голямата партия това не се случило:

Най-логично и най-нормално е да търсим общ път. Най-нормалното нещо беше да се направи една сериозна дискусия в рамките на ЕНП, съвместно да се издигнат кандидатури – защо да не бъдат общественици и интелектуалци – и да издигнем общ кандидат. Очевидно ГЕРБ тръгна в друга посока. Вече не съм сигурен дали има време това да се случи“, обясни Зеленогорски.

Той прогнозира резултат на кандидата на Реформаторския блок близък до резултата им от парламентарните избори.

Найден Зеленогорски не приема позицията на ДСБ и Радан Кънев, които настояват кандидатът да бъде ярко опозиционно настроен срещу ГЕРБ.

„Може би това е интересно на избирателя – ние сме единни в многообразието... Това дава възможност за конкуренция, но и за намиране на решения“.

Зеленогорски припомни споразумението за коалицията Реформаторски блок, която формално приключва след изборите за президент.

„Блокът не престава да съществува след президентските избори. Очевидно споразумението е безсрочно. Единственият начин е някой да напусне, той не може да бъде изключен. Същото е като в НАТО – и там никой не може да бъде изключен“.

Председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок заговори за НАТО, след като бе попитан как се отнася към думите на кандидата на БСП ген. Румен Радев, че охраната на българското въздушно пространство от самолети на партньори от Алианса било „по-унизително от Ньойския договор.

„Доста некореспондиращо е с реалността хора от висшия военен състав, обучавани в натовски военни академии, да разсъждават по такъв начин. Ясно е, че е необходимо превъоръжаване, необходимо е и осмисляне на исторически събития като например Прага 1968. Реформаторският блок смятаме, че единствено в НАТО и ЕС може да бъде защитен българският национален интерес“.

Зеленогорски изреди предизвикателствата пред България – бежанската криза, „Ислямска държава“, ситуацията в Крим.

В тази ситуация принадлежността на България към НАТО и ЕС ставала още по-важна.

„Ние трябва да останем част от тази общност. Трябва да знаем, че нашето мнение е важно, че можем да наложим вето и че сме част от тази общност. Дрънкането на оръжие изобщо не кореспондира с реалността“.

Зеленогорски оцени високо работата на министрите на Реформаторския блок и ги изреди поименно - „и Меглена Кунева, и Петър Москов, и Николай Ненчев, и Божидар Лукарски“.

„Нашите министри имат своите успехи и ние не сме срамуваме от това и смятаме, че беше правилно, че останахме да подкрепим мнозинството в този тежък момент“.

Надеждата на Зеленогорски е в новия политически сезон Реформаторският блок да успее да наложи своите приоритети – „антикорупцията, съдебната реформа, образованието“.