Огромен атентат, насочен срещу прочутата катедрала Нотр Дам в Париж, е бил предотвратен, става ясно от разследващите органи.

Снощи бяха арестувани три жени, заподозрени, че са подготвяли терористичната атака. Както е известно с два дни закъснение полицаите обявиха, че в неделя до църквата са открили натъпкано пежо с 6 бутилки с газ. То е било без номера и паркирано с мигащи аарийни светлини.

Снощи полицаите отишли да арестуват дъщерята на собственика на колата, тя побягнала и ранила с нож едно от ченгетата. Но била задържана, както и две нейни приятелки. 

"Тези три жени - на 39,23 и 19 години, радикализирани и фанатизирани са подготвяли нови насилствени действия с големи последствия", обяви днес министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

Организаторката на атентата се е заклела в безпределна върност към "Даеш" и обещала да отмъсти за убитите си събратя в Ирак и Сирия.

"Осуетен е мощен атентат", потвърди и президентът Франсоа Оланд в тв обръщение към нацията. Той разкри, че е арестуван и помагач на жените. Доказателствата били неоспорими, защото в колата са намерени и прощални писма на две от жените.

Поне 30-40 тежковъоръжени и готови на всичко атентатори свободно се разхождат в Европа, призна представител на органите за сигурност в Брюксел. Според него една част от тях са участвали в подготовката на терористичните актове през ноември в Париж. Основната им задача била да нанесат особено жестоки удари, за да отмъстят за загубите на джихадистите в Ирак, Сирия и Либия.

Източникът добавил пред Си Ен Ен, че макар засега да няма големи атентати отвъд океана, САЩ в никакъв случай не би трябвало да се смятат за защитени и да са спокойни.