Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов се прояви като говорител на конференцията "Ценности, религия и секуларизъм" днес. Сбирката бе организана от присъдружното на партия ГЕРБ едноименно гражданско сдружение, на което председател е столичната кметица Йорданка Фандъкова - също заместничка на лидера Бойко Борисов в партията.

"Необходима е толерантност между всички религии. България е символ на толерантността. Няма друга столица в Европа, освен София, в която в такъв малък периметър да има църква, джамия и синaгога, заяви Цветанов по повод ценностите, религията и секуларизма.

И направи плавен преход към проблема с мигрантите -  по думите му бежанската вълна е променилa изцяло политическа ситуация във всички държави в Европа, а решението на този проблем ще отнеме десетилетия:

„Бежанците са реалност, те са с нас и проблемът няма да се разреши за месец или два. Нужни са реални политики, които да стигнат ефективно до всички. Всички тези хора трябва да усетят силата на Европа, да усетят тези ценности, които ни обединяват и ни правят толерантни към всички религии. Само заедно можем да успеем в това предизвикателство“.

В това начинанине обаче ни спъвали популистките течения. От резюмето на речта на Цветанов, пратено до медиите, не става ясно кои точно течения се имат предвид, но се разбира, че ни "отдалечават от изповядването на ценностите".

„Популизмът и радикалните течения, които се появиха, могат единствено да ни отдалечат от сигурността на Европейския съюз. Всички ние винаги сме целели да бъдем по-силни и по-обединени заедно. Нуждаем се от правене на мостове, а не да бъдем един срещу друг“, каза той и призова политиците да работят заедно.

Фандъкова на свой ред обяви, че е много важно да се дебатират темите от заглавието на конференцията, а "професионалното мнение е най-доброто противодействие на популизма", става ясно от партийното съобщение за събитието. Ето какво още заявява кметицата на столицата:

„София от хилядолетия е град на толерантността. Мирният съвместен живот се основава на спазването на законите. За да запазим вижданията за съвместно съжителство е нужно да гарантираме спазването на законите и на реда".

С по няколко думи в началото на конференцията са се включили Микулаш Дзуринда – председател на "Вилфред Мартенс център", по чиито думи Европа е изправена пред риск за собствените си ценности. На събитието бе и представителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер, който обясни, че работата на политиците трябва да се опира на ценности.