Имаме установени каналджии и колегите работят много активно. Нека да не давам повече информация, защото тече разследване.

Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова днес, след като стана ясно, че двама бежанци – мъж и дете на 5 години са се удавили в Дунав между селата Арчар и Добри дол. Други четирима се издирват, съобщи bTV.

Инцидентът е станал на 8 септември, но подробностите станаха ясни днес. 

"Жертвите ги установихме два дни след залавянето на групата, а преди това беше много трудно да се разбере какво казват, а дори и да казват, трябваше да има доказателства.

Изискваше се по-сложна работа по случая, затова по-късно се получи информацията - обясни забавянето Бъчварова. -

Трябва да се намери лодката, ако там има останали други жертви. Те твърдят, че четири човека са изчезнали от лодката, но това го разбрахме много късно“.

По данни на Гранична полиция - Русе каналджии са опитвали да преминат незаконно границата и да стигнат румънския бряг, когато лодката им се е обърнала. Тя е била натоварена с поне 10 мигранти. Поради неравномерно разпределение на тежестта лодката е поела вода и е потънала в района на остров Добрина.

На острова граничарите са открили четирима оцелели, които със знаци и жестове посочили, че има още хора в реката. Те обяснили, че са от Ирак, но нямат лични документи.

Тялото на детето е било открито в неделя 11 септември, два дни след обръщането, на 23 км надолу по течението. По-късно през деня е бил намерен и удавеният мъж. Според медии той е едва на 27 г.

Властите разследват съпричастност на български граждани към инцидента, съобщи и началникът на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев. Водолазен екип от Пожарна безопасност в Монтана помага в издирвателните действия.

В този район на реката няма техническо наблюдение и контролът се извършва само чрез обхождане.