На Русия е необходим нов икономически модел на развитие, пише премиерът Дмитрий Медведев в статия от 26 страници, публикувана в списание "Вопроси економики" ("Въпроси на икономиката".

Тя е озаглавена "Социално-икономическото развитие на Русия: получаване на нова динамика".

Медведев започва със световната криза, като по думите му това понятие вече стабилно навлязло в живота на водещите страни по света.

"Съвременното икономическо и технологично развитие изобщо лошо се поддава на прогноза, но в периода след 2008 г. се наблюдава качествено ново равнище на нестабилност, рязко понижаващо възможностите за прогнозиране дори на близкото бъдеще", пише Медведев.

Руският премиер говори и за политизирането на икономическия живот.

"Най-различните санкции са само най-нагледната проява на тази тенденция. А и колебанията на цените на петрола в немалка степен се оказват резултат от политически договорки, а не само от съотношението между търсенето и предлагането", продължава той.

Русия страда както от наложените от Запада санкции заради нахлуването в Украйна и анексирането на Крим, но и заради падащите цени на петрола.

Все пак Медведев признава, че главен фактор за бавните темпове на икономическия ръст са структурните проблеми на руската икономика. Тяхното изостряне било резултат от две обстоятелства. От една страна, това била самата глобална криза. От друга страна, ставало дума за изчерпване на модела на икономическия ръст от първото десетилетие на XXI век.

"В основата на проблемите, с които се сблъсква руската икономика, са залегнали не външните шокове (при цялата им важност), а механизмите на забавяне, заложени вътре в самия руски модел на растежа", отбелязва министър-председателят.

Но въпреки проблемите, делът на доходите в държавния бюджет, които не са свързани с петрола и газа, възлизат почти на 60 на сто. това вече е съвсем друг икотомически модел.

Прави впечатление обаче твърдението на Медведев, че банковата система в Русия работи достатъчно стабилно. Той прави това заключение, след като информира, че само през първата половина на 2016 г. Централната банка прекратила дейността на 44 кредитни организации, а миналата година били закрити 93 банки. Но такъв бил трудният път на прочистването. А Русия не се сблъскала с банкова паника. Нямало нито бягства на банковите вложители, нито обръщане на рублите в чуждестранна валута.

Главното, задължително и ключово условие за гарантиране на икономически растеж е съхраняването на политическата стабилност, смята Медведев.

Същевременно в статията на премиера нито веднъж не се срещат думите "корупция" и "подкупи", отбелязва Нюз.Ру.

Статията бе подложена на унищожителен коментар от опозиционера Дмитрий Гудков, който някога бе депутат от партия "Справедлива Русия". Ето какво написа той в профила си във фейсбук:

"Как, нима все още не знаете? От днес в Русия всичко ще се промени - към по-добро! Дори не мога да опиша колко хубаво ще стане всичко и как най-накрая ще заживеем. Пригответе си ръцете за аплодисменти - премиерът Дмитрий Медведев... написа нова статия."

И продължава:

"Несменяемата власт не може да сътвори икономическо чудо на 17-ата година он съществуването си. Единственото чудо, на което тя е способна, е да си отиде по мирен път, но и на това никой не вярва."