От днес Клуб Z стартира представяне на групите на световното първенство по футбол в Бразилия. Мондиалът вече се задава - мачът на откриването Бразилия - Хърватия е на 12 юни от 23:00 часа българско време. Чакат ни нощни емоции в компании с много бира и горещи спорове. България не участва, но пък всеки си има любими отбори или най-малкото може да се избере по няколко такива.

Започваме с група "А", в която са домакините, Хърватия, Мексико и Камерун. Един от тежките квартети, с представители от четири континента. Големият фаворит е ясен, а за второто място битката ще е много тежка, тъй като останалите три състава изглеждат почти равностойни. Предлагаме ви и проценти на шанса на всеки един отбор да спечели групата. Съответно и кои два тима отиват в следващата фаза.

Бразилия

Излишно е да се маркира дори, че ако "кариоките" не станат първи, ще настане национална трагедия. Още повече това е най-проблемно организираният мондиал в историята, погълнал рекордните 14 милиарда долара. Това е повече от два пъти над бюджета на германското световно отпреди осем години. Зад тази стойност наднича гигантска корупция. Не бяха построени всички обещани инфраструктурни проекти и хотели за първенството. Някои стадиони се довършват до последно. Бразилците може да обожават футбола и за тях играта да е толкова ценна, колкото никъде другаде по света, ала въпреки това ги заболя, когато им отъняха портфейлите. Стачки, протести и шевствия има всеки ден. Навсякъде.

Страната реално не изпадна в рецесия, когато цял свят бе погълнат от кризата и там почна да се заражда средна класа. Точно тогава гигантските разходи по световното удариха всичко живо и прекършиха крехкия растеж. Бразилци протестират срещу футбола? И това го има. А страната не е организирала световно от 1950 г. Тогава "златистите" губят титлата сензационно след обрат за 1:2 срещу Уругвай в решителния мач. Настава истинска катастрофа. Сега, ако Бразилия не спечели шестата титла, трагедията няма да е чак същата, но ще прибави още мизерно настроение към бедността.

"Селесао" не разполага с такива футболни артисти, както в миналото. Няма Зико и Роналдо. Но пък латинците са доста по-прагматични и тактически подготвени, което отдавна печели големите шампионати. Няма големи липсващи сред футболистите, попаднали в сметките на селекционера Луиш Фелипе Сколари. Въпреки че се набива страшно много талант и в този тим на Бразилия, считаният за звезда №1 - Неймар, е все още недоказан футболист. Не и за огромния си имидж и заплата. Няма по-добро място от едно световно първенство да блесне.

За финал - домакините разполагат с опитен тим, играчите в който минаха през много предизвикателства в най-силните европейски шампионати. Те са единственият национален тим, участвал във всички световни финали.

Шанс Бразилия да спечели групата: 60 процента.

Хърватия

Ще бъде интересен сблъсъкът между Лука Модрич и неговия съотборник от "Реал" (Мадрид) Марсело, който ще трябва да използва мръсните си трикове срещу "свой". В крайна сметка световната титла е по-важна от всичко. "Шахматистите" също са много опитни, те стигнаха до световното след плейоф. Треньор на тима е Нико Ковач, изиграл 83 мача с 14 гола с националната фланелка.

Само двама от 23-мата играчи за финалите играят в родината си. С опитен капитан в лицето на вече навъртелия доста мачове и отбори Дарио Сърна ("Шахтьор" Донецк) и класни единици в лицето на Лука Модрич, Иван Ракитич ("Севиля"), Марио Манджукич ("Байерн" Мюнхен), Никица Йелавич ("Хъл Сити"), Анте Ребич ("Фиорентина"), балканците имат сериозен шанс дори да прескочат групата. Техният голям проблем е липсата на постоянство. Най-доброто класиране на хърватите на световно е трето място във "Франция '98" - още от първото участие. След това обаче тимът нито веднъж не е преодолял първата фаза.

Шанс Хърватия да спечели групата: 15 процента.

Мексико

Непознат отбор, който не може да се похвали със славни легионери, както в миналото. Най-популярният в тима - Хавиер Ернандес-Чичарито, цял сезон беше резерва в "Манчестър Юнайтед". Друга голяма звезда е Джовани дос Сантос от "Виляреал". Най-опитният в състава 35-годишният защитник Рафа Маркес, който носи и капитнската лента. Това е четвърти пореден мондиал за бившия играч на "Барселона", но не залагайте твърдо да е последен.

"Ацтеките" два пъти са стигали до четвъртфинал - на първенствата, на които бяха домакини през 1970-а и 1986 г. 
Винаги неудобен отбор, на който все не стига нещо за голямото. Смята се, че в тази група Хърватия и Камерун имат предимство в спора за мястото на подгласника. Ние също заставаме зад това мнение.

Шанс Мексико да спечели групата: 5 процента.

Камерун

Африканските отбори продължават да минават за екзотика, когато почнат високите залози във втората фаза. А "неукротимите лъвове" не са считани за най-опасния отбор от този континент на световните финали. Въпреки наличието на звезди като Самуел Ето'о ("Челси"), Алекс Сонг ("Барселона") и Стефан Мбиа ("Севиля"). Проблем за тима на германския селекционер Фьолкер Финке може да се окаже програмата - третият мач е срещу Бразилия. Тоест дотогава трябва да е спечелил място на осминафиналите, защото дори класирал се, тимът на "селесао" едва ли ще е склонен да подарява точки.

Камерун привлече вниманието върху себе си преди броени дни за равенство 2:2 срещу Германия, като направи добър мач. Колкото и контролите преди голямо първенство да подвеждат, резултатът дава самочувствие на състава.

"Лъвовете" си спретнаха и "български" скандал (както преди "САЩ '94") - преди броени дни те заплашиха да бойкотират тренировките и проверката с Бундестима, ако не получат заработените премии за класиране на мондиала. В крайна сметка се разбраха с футболната си федерация и бунтът утихна.

Поспорихме в Клуб Z за това кой ще придружи Бразилия във фазата на елиминациите - Хърватия или Камерун. Мнозина предпочитат по-високата класа на балканците. Все пак решихме да търсим леко нестандартна прогноза, залагайки на африканците.

Шанс да спечели групата: 20 процента.

Очаквайте в четвъртък обзор и прогноза за групата на световния шампион Испания.