Обвинението по инцидента в Хитрино е концентрирано върху две или три лица, а водещата версия остава висока скорост. Това разкри главният прокурор Сотир Цацаров след среща в районната прокуратура в Шумен днес. 

Двете черни кутии на дерайлиралия влак ще бъдат отворени в понеделник. До този момент са разпитани са 31 свидетели, извършени са 24 експертизи. 

Цацаров подчерта, че до момента е свършено много от следователите и похвали работата на шуменската прокуратура.

"Важното е техническата част да приключи, да се ликвидира опасността населението да влезе в населенето място. Ще се провежда оглед вагон по вагон", увери обвинител №1. "Предстои железопътна експертиза."

Главният прокурор отбеляза, че за това престъпление - причиняване на смъртта на хора по невнимание -  наказанието е между 5 и 20 години затвор.

По-рано днес се разбра, че Цацаров е забранил изнасянето на информация за катастрофата в село Хитрино, съобщи "Дневник". 

От сайта научили това при опит да разбират повече от директора на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" Веселин Василев. От кабинета му отговорили, че са получиви забрана от прокуратурата да говорят за тежкия инцидент, който уби 8 и остави десетки без домове.

Цацаров бе днес на посещение в селото, за да огледа и да се информира на място за разследването на причините за дерайлирането на товарния влак, което предизвика и убийствената експлозия.

Говорителката на обвинението Румяна Арнаудова е потвърдила заповедта на главния прокурор. Забраната обхваща и дейността на следователите, които до вчера даваха информация за разследването. Те последно потвърдиха, че влакът се е движел с превишена скорост, но не е ясно дали това е причинило дерайлирането на композицията и последвалата трагедия.