Българската социалистическа партия (БСП) за пореден път доказа, че е партия, недостойна за името си.

Евродепутатите ѝ днес гласуваха в Страсбург против споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) и обявиха това в “позиция”, която е шедьовър на алтернативното фактотворчество.

Така те се наредиха до крайнолевите и крайнодесните популисти в Европа.

До тези, които искат обратно границите и национализацията, които си представят солидарността като безкраен безплатен обяд и очакват икономиката и заетостта да растат под административни забрани и тарифни и нетарифни бариери.

Лява ли е БСП? Лява е. Модерна ли е? Нищо подобно. Тя няма нищо общо с прогресивното ляво. Тя е пример за ретроградно, носталгично, примитивно, утопично левичарство.
Това е лявото на СИРИЗА, която, скандирайки “охи”, постави Гърция на колене пред кредиторите.

Това е лявото на валонските социалисти, чийто регионален премиер Пол Манет след неуспешния си опит да осуети подписването на СЕТА се обяви за “първия евроскептик социалист” и поиска България, Полша, Унгария и Румъния да напуснат ЕС.

Това е компанията на БСП в Европа.

Тогава европейска партия ли е тя? Географски – да. На думи – да. Също като СИРИЗА. Исторически и политически обаче тази левица остава в Коминтерна. Тя е едно от различните лица на анти-Европа.

Да си спомним – когато СИРИЗА спечели изборите в Гърция на 25 януари 2015 г., първа я поздрави Марин льо Пен, председателката на крайнодесния Национален фронт във Франция.
В този антураж сами се поставиха и българските социалисти, включително Сергей Станишев, лидерът на европейските социалисти, който едно време искаше да минава за прогресивен, но днес гледа да не разгневи Корнелия Нинова.

Днес той и колегите му, включително онзи №15, участваха в поредната демонстрация как крайнолявото и крайнодясното съвпадат в непоносимостта си към две същностни черти на Европа – отвореността и свободата.

Може ли тази БСП да донесе промяна в България? Може – към по-лошо.

П.П. Между другото едно от последствията, ако България не ратифицира СЕТА, както се закани Корнелия Нинова, ще бъде, че Канада няма да премахне визите за българските граждани. През миналата година българското правителство се съгласи да подпише СЕТА, при условие че до края на тази година канадските визи за българи отпаднат.