"Референдумът в Турция не съответства на стандартите на Съвета на Европа".

Това е заявил ръководителят на делегацията наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Чезар Флорин на брифинг в Анкара, предаде Ройтерс. Изявлението идва ден след гласуването в Турция на референдума за превръщане на страната в президентска република, което на практика значи концентриране на властта в ръцете на настоящия държавен глава Реджеп Ердоган. Според резултатите 51,4 на сто от турците са казали "да" в полза на повече власт за президента.

 
Тана де Дзулуета, ръководителка на мисията наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също е обявила по време на пресконференцията, че проведеното национално допитване не отговаря на международните стандарти. Тя даде за пример решението на Висшата избирателна комисия да приеме за валидни бюлетини, които не са подпечатани. По думите й това решение противоречи на практиките за предотвратяване на изборни измами. 
 
Пълният доклад за референдума на ОССЕ можете да видите ТУК на английски език.

Реакция на гласуването в Турция днес дойде и от Кремъл. Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, заяви, цитиран от "Ройтерс", че  резултатите от вота на турците трябва да бъдат уважавани. По думите на Песков референдумът е "абсолютно суверенен въпрос за Република Турция".

"Ние смятаме, че всички трябва да се отнасят с уважение към израза на волята на турския народ", посочи Песков. 

Реакциите в Европа бяха сдържани. Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че Реджеп Тайип Ердоган трябва да "потърси диалог с взаимно уважение с всички политически и социални групи в страната". Тя и външният министър на Германия Зигмар Габриел направиха съвместно изявление.

И от Берлин, и от Париж - чрез президента Франсоа Оланд, се чу, че резултатите от допитването показват разделение в турското общество и Реджеп Ердоган трябва да намери баланс, при който да се уважават гласовете на опозицията и европейските ценности. В съобщението от Елисейския дворец, разпространено от АП, се казва, че Франция взема под внимание обвиненията за съществени нередности при гласуването, но  "зависи само и единствено от самите турци да решат каква да бъде политическата им организация".

Председателят на най-голямата група в Европарламента - тази на ЕНП - Манфред Вебер пък заяви, че Турция се отдалечава от европейските ценности и демокрацията, а това значело, че ЕС трябва да преразгледа отношенията си с Анкара, в това число и дали ще продължават преговорите за присъединяване на страната към ЕС. Пред БНР той допълни, че Турция е "голяма, силна и важна страна", която е съсед и партньор на ЕС и Западния свят.