"Наглите" не могат да се променят и да се поправят, те не трябва да бъдат пускани на свобода преждевременно. Това смята лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който коментира темата в ефира на Нова телевизия тази сутрин.

Цветанов уточни, че промяната в закона, която позволява преждевременното освобождаване на Гребеца и Йожи от бандата за отвличания, които лежаха около 10 години в затвора, е по препоръка на Европейската комисия и не е грешна - просто трябва да се спазят условията при процедурата.

"Те не са извършили едно или две отвличания, а 19, които сме констатирали, и съдът призна 13. Тази тема е много болна за обществото и хората, които работеха по тази група. Професионалистите, които разбиха тази банда, вече не работят в системата на МВР", каза той.

И не пропусна да отбележи, че когато ГЕРБ са управлявали силовото министерство, то е било ефективно, а от БСП го съсипали.

Цветанов коментира идеите на управляващите за по-ефективни мерки срещу катастрофите и жертвите на пътя, като разказа история от предизборната кампания. В Бургас млада жена спазвала скоростта, докато не подминала знака за видеонаблюдение, след това увеличила и след 500 м излетяла от пътя и загинала.

"Затова искаме да махнем тези знаци", разкри той.

И подчерта, че най-важното е да променим манталитета си на пътя. Цветанов отбеляза като ключов и фонда "Пътна безопасност", където според него трябва да отиват 50% от глобите, така че да се създадат още инфраструктура и видеонаблюдение по републиканската мрежа.

Участието на бившия министър в сутрешния блок завърши с необичайна реакция от негова страна - Цветанов се ядоса, че не можа да прекъсне въпрос на водещите относно дело срещу него, което изтече по давност и за което иска ищецът да поеме разходите, и разказа защо е бил груб към съдийка.

"Изпуснах си нервите веднъж и допуснах грешка, като може би обидих съдия Мирослава Тодорова. Направих една среща с една жертва, всъщност с цялото й семейство, те са били похитени от въоръжена група за грабежи. Делото се е гледало от уважаваната от мен Мирослава Тодорова. То се е гледало на 25 заседания и тогава тя решава да го прехвърли на военния съд, защото в престъпната група има полицай. Делото се точи повече от 20 години и на финала е прекратено по давност. Тогава си изпуснах нервите и обидих съдия Тодорова, за което съжалявам. На тези хора децата бяха изнасилени, майката също, а бащата беше пребит почти до смърт. Срещнах се с тези хора и бях потресен."

Водещата Ани Цолова го попита дали е плакал тогава.

"Да", отговори кратко Цветанов и се просълзи отново. "Вие имате ли деца?"

На водещите им стана видно неудобно, а и вече не оставаше време и интервюто приключи така, въпреки че на Цветанов му се говореше за националната сигурност.