"Ненормално е тези хора да излязат от затвора. Недопустимо е."

Това заяви в ефира на бТВ днес лидерката на БСП Корнелия Нинова по повод възможността за предсрочно освобождаване на двама от групата на "Наглите". Тя отбеляза, че отговорността за това е на ГЕРБ, които са приели поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, който позволява това да се случи.

"Разбрах, че Цветанов днес е плакал в една телевизия, но преди да плаче, да види какво направи групата на ГЕРБ. ГЕРБ промениха този закон, можеше да се спре още в началото. Ние гласувахме против."

Днес Цветанов заяви, че неговата парламентарна група е гласувала промените в НПК, защото те са по европейска препоръка. Но че в случая преценката е на съда и има процедура, така че проблемът не е в закона.

Нинова коментира и бурната сутрин в парламента, през която след поредица декларации срещу левицата, депутатите й поискаха оставката на председателя Димитър Главчев.

"Шеста седмица парламентът не работи, не се гласуват закони, правим заседания по 23 минути. Управляващите от ГЕРБ не внасят закони, защото нямат управленска програма", каза Нинова и цитира писмо на Румяна Бъчварова до министрите да дадат своите законопроекти до 1 юни. "Изборите бяха през март. Това значи, че не са имали идея каква програма ще изпълняват след изборите."

Лидерката на столетницата изтъкна, че БСП вече са внесли сериозно количество законопроекти, обещани в предизборната им програма - промени в Наказателния кодекс срещу битовата престъпност, в Гражданско-процесуалния кодекс за злоупотребите на частните съдебни изпълнители, за преизчисляване на пенсиите и други.

"Тези закони стоят някъде. Председателят Димитър Главчев не осигурява възможност да работим по проектите на опозицията. Няма логика иначе тези закони да не се обсъждат", каза тя.

Според нея председателят на НС не е спирал изказванията на омраза от парламентарната трибуна днес, от която БСП са наричани "кръвопийци", "убийци" и др.

"Едва ли не сме клали българите, както и турчин не ги е клал", обобщи тя кратко атаките срещу левицата днес.

Нинова изтъкна и друго предложение на БСП - промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които да направят така, че по един предмет да има един учебник. Тя повдигна тезата след въпрос дали трябва престъпленията на комунизма да се учат наравно с тези на фашизма и други тоталитарни режими.

"Аз съм "за" да се изучава цялата история и то обективно", отговори тя.

Според нея от работата на парламента този мандат доверието на хората в него пада още, а те очакват друго - депутатите да решават проблемите им.

"Пада авторитета на институцията и Главчев я досъсипва", заключи тя.