Въоръжената либийска групировка “Бригадата Абу Бакр ал Садик” обяви във фейсбук освобождаването от затвора на Сейф ал Ислам, навремето най-влиятелният син на либийския диктатор Муамар Кадафи и впоследствие осъден на смърт.

“Бригадата Абу Бакр ал Садик” контролира западнолибийския град Синтан и охранява затворите в района. Във фейсбук тя съобщи: “Сега той (Сейф ал Ислам) е на свобода и напусна града.”

Освобождаването на хвърления през 2011 г. в затвор син на Кадафи е станало възможно поради приет от парламента на Източна Либия закон за обща амнистия.

След свалянето на Муамар Кадафи от власт през 2011 г. многобройни милиции, кланове и съперничещи си правителства се борят за цялата власт в Либия. Въоръжените групировки в Синтан отхвърлят легитимността на признатото от международната общност правителство на националното единство в столицата Триполи.

През 2011 г. Международният трибунал в Хага издаде заповед за задържане на Сейф ал Ислам по обвинение в престъпления срещу човечеството. Трибуналът му вменява във вина решаващо участие в планирането на бруталния разгром на започналото през февруари 2011 г. въстание срещу дългогодишния диктатор Муамар Какафи. Всички опити обаче на Международния трибунал синът на Кадафи Сейф ал Ислам да му бъде предаден, останаха без последствие.

През ноември 2011 г. Сейф ал Ислам беше задържан от милиции на бунтовнически групировки и впоследствие осъден на смърт в процес, воден в град Синтан и остро критикуван от ООН и правозащитни организации.

Сега от смъртник Сейф ал Ислам се превърна в свободен човек. Къде точно се намира, не се знае. Каква ще е бъдещата му съдба, никой не може да каже.