СТРАСБУРГ- Германският социалдемократ Мартин Шулц е пак председател на Европейския парламент. На първата си пленарна сесия в Страсбург евродепутатите го избраха за поста с 406 от общо 723 подадени гласа. Новият Европейски парламент откри днес първата си сесия. 

В реч след вота Шулц посочи, че е първият преизбран председател на Европейския парламент и че той все повече на европеайско ниво се приближава до националните парламенти. "Имам особена роля и я вземам много сериозно," заяви той. "Този парламент е сърцето на европейската демокрация".

Съперниците на Шулц за поста получиха съответно: 101 гласа за зелената австрийска евродепутатка Улрике Луначек, по 51 гласа за испанеца Пабло Иглесиас от Обединената европейска левица и за британския консерватор от пакистанско потекло Саджад Карим, първият мюсюлманин избран в европейския парламент преди десет години.

От пуснатите общо 723 бюлетини на тайния избор 612 бяха валидни и 111 -  невалидни. Необходимото мнозинство за избора беше 307 гласа. Шулц беше водещият кандидат за председател на Европейската комисия на Партията на европейските социалисти на европейските избори. Тя обаче се класира втора и има 191 места в 751-членния парламент.

Първата по големина партия - ЕНП - получи правото да номинира кандидат за председател на Комисията, който да потърси необходимите му мнозинства между 28-те държавни и правителствени ръководители в Европейския съвет и в парламента. Това е бишият министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който получи номинацията от съвета миналия петък. Изборът на Шулц затвърждава подкрепата на Социалистите и демократите в Европейския парламент за Юнкер, по чиято кандидатура депутатите ще гласуват на 16 юли. Двете най-големи партии в парламента имат мнозинството необходимо за председател на Комисията. Към него се присъединиха и либералите.

След избора на Шулц остават държавните и правителствените ръководители да се споразумеят за разпределянето на останалите два поста на върха на ЕС - на председател на Европейския съвет и на върховен представител по външната политика и сигурността на мястото на пенсиониращите си Херман ван Ромпьой /Белгия/ и Катрин Ащън /Великобритания/. За назначаването на първия не се изисква одобрението на парламента. Върховният представител се явява на публично парламентарно изслушване  и е обект на одобрение ан блок заедно с всички останали еврокомисари.

Следобед заседанието ще продължи с избор на заместник-председатели на парламента. Утре депутатите ще изслушат информация за последната среща на върха от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой. Очаква се той да ги информира за решението на държавните и правителствените ръководители от 27 юни да номинират Жан-Клод Юнкер, бивш министър-председател на Люксембург за председател на следващата Европейска комисия. Тя трябва да встъпи в длъжост от 1 ноември. Евродепутатите ще гласуват по кандидатурата на Юнкер на 16 юли, по време на втората си пленарна сесия в Страсбург.

Утре те ще се заемат и със сформирането на парламентарните комисии.

„Това е първият път, когато решенията и за Комисията и за Европейския парламент са продукт на едни по-различни избори, с т.нар. водещи кандидати на всяка от партиите,“ каза евродепутатът от БСП Георги Пирински. „И обстоятелството, че Европейският съвет се оказа повече или по-малко принуден да се съобрази с този принцип,а не с нагласите си да вземе решението сам, е прецедент“.

„Шулц според мене много добре разбира, че като преседател на парламента той сега е изправен пред новото предизвикателство да защити тази заявка на парламента, да е пълновластен и равнопоставени на Съвета и на Комисията“.

„Спрямо българските измерения на правене на политика тук търсенето на компромис е една от основните технологии и тя има за цел колкото може по-голяма част от европейските граждани да бъдат представени в политиките, в целите, за които са гласували,“ посочи евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. „Не считам, че „сделка“ е най-добрата дума, може би по-подходящата е „компромис“.

„Нещата трябва да се погледнат в пакета, който беше договорен още преди изборите,“ коментира след избора евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. „Тази политическа партия на европейско ниво, която има най-много евродепутати, да излъчи председателя на Европейската комисия. Това ще бъде г-н Юнкер. Съответно, неуспелият кандидат за председател на Европейската комисия Мартин Шулц ще продължи своя мандат за две години и половина за председател на Европейския парламент“.

„Европейският проект има нужда от повече доверие от европейските граждани,“ добави Ковачев. „Той трябва да се концентрира върху конкурентоспособността на европейската икономика, работните места – за младите хора, за активните граждани на Европа, оттам - повече доходи, сигурност и просперитет“.

„Изборът на Шулц показва, че споразумението между социалистите и христиандемократите работи, бяхме решили да направим голяма коалиция и да работим заедно,“ каза евродепутатката от Люксембург Вивиан Рединг,  която наскоро завърши три поредни мандата като еврокомисар, последния – по правосъдието. „В който и да е парламент по света, се налагат коалиции, за да има мнозинство. Без мнозинство може да сте прави, но нищо не можете да кажете“.

„За мене това беше най-добрият избор досега, даже аз се радвам повече, че е председател на парламента,“ каза евродепутатката от БСП Илиана Йотова. „Убедих се за две години и половина, че това е човекът, който направи Европейския парламент видим. Не исках, ако той стане председател на Комисията тя да стане още по-видима за сметка на Европейския парламент“.