Егати държавата, щом аз съм й  вицепремиер!

Това заяви преди много години Нейчо Неев, един от многобройните случайно попаднали във властта хора в смутните първи години на прехода. Егати Евросъюза, ако Сергей Станишев му стане еврокомисар! Това би възкликнал всеки що-годе интелигентен и нормален българин като слуша днешните коментари, които подхранват подобни слухове.

Според  някои Евросъюзът има достатъчно механизми, за да не допуска компрометирани политици по върховете си. Дано да са прави! Само че има и друга гледна точка. Станишев все пак е лидер на ПЕС, втората по големина партия в ЕС. Освен това той със сигурност е по-компетентен от Румяна Желева и едва ли ще се провали като нея на препитването в Европарламента. Ако Станишев е толкова добър в апаратните игри на европейско ниво, колкото и на "Позитано" 20, нищо чудно да бъде номиниран и дори спазарен с оглед поддържането на добър диалог между ПЕС и ЕНП, който в настоящата политическа ситуация изглежда наложителен.

Всички в ЕС трябва да бъдат предупредени - ако Станишев стане еврокомисар, това ще доведе до вълна от евроскептицизъм у нас. Противно на някои нагласи и схващания, мечтите на българите, свързани с ЕС, никога не са се отнасяли чак толкова до апетитите за еврофондове. Две неща бяха важни - възможността да се пътува свободно след 45 години тоталитарен затвор и помощта, която ЕС евентуално ще ни окаже в борбата срещу корумпираната посткомунистическа върхушка, която ни управлява и до днес.

В този смисъл спирането на еврофондовете не носи чак толкова негативни последици. Дори напротив - една немалка част от българите са наясно, че това е средство в гореспоменатата борба. Дори общественото мнение в някои страни, за което ние не сме нищо друго освен втора ръка европейци, чиято единствена цел в живота е да източват социалните системи на развития Запад, може донякъде да бъде разбрано.

Но да наричаш България най-корумпираната държава в ЕС и същевремено да назначаваш на висок пост човек, който бе премиер на правителство, известно със схемата 3-5-8 и архитект на тотално проваления кабинет "Орешарски", няма как да бъде разбрано. Ефектът от подобен акт ще е сравним с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, промотирано от същия този Станишев. Ще е най-добре, ако европейските държави упражнят цялото си влияние у нас - каквото несъмнено имат, за да не се стига дори до подобна номинация.