147 години по-късно Фридрих Енгелс се завръща в Манчестър. Статуи на дългогодишния сътрудник на Карл Маркс може и да се премахват из целия бивш комунистически свят, но една от тях сега се поставя в града, който го прави прочут, пише „Ню Йорк таймс“.

„Възкресението“ на Енгелс в Манчестър, където той изследва работническата класа през 40-те години на XIX век, е благодарение на Фил Колинс – певецът направи Енгелс централна част от последния си проект, Ceremony.

„Започнах да работя по това преди около десет години“, казва Колинс, номиниран за наградата „Търнър“ за британско визуално изкуство през 2006 г.

Занимавайки се с историята на Индустриалната революция и социализма в Манчестър, той се натъква на цитат от местен чиновник, повдигащ идеята за транспортирането на статуя на Енгелс в британския град.

Предвид това, че повечето паметници от съветско време са премахвани от пиедесталите си и унищожавани след 1989 г. (бел. ред. – това твърдение на „Таймс“ трудно може да се отнесе към България) - а и тези на Енгелс са значително по-редки от на Ленин например, да се открие такъв не било лесна задача. Колинс пътувал около година из цяла Източна Европа, преди най-сетне да открие това, което търси, в селскостопански двор в област, някога носила името на Енгелс, в Полтава, Украйна.

Статуята, 3,6 метра висока, била срязана наполовина и захвърлена. Но на 15 май двете половините били натоварени на камион и отпътували към Манчестър. По време на движението през Европа, заснето и на филм, камионът спрял и в родното градче на Енгелс, Бармен, днес част от германския град Вупертал.

Проектът „Енгелс“ е финансиран от градската управа на Манчестър и наскоро бе представен като част от Манчестърския международен фестивал на изкуствата. Статуята официално бе приветствана пред арт театъра HOME, а филмът бе показан пред събралата се сериозна по размери тълпа. Местен певец пък изпя песента Communism’s Coming Home („Комунизмът се прибира у дома“).

„Енгелс промени хода на историята“, казва 45-годишен местен жител пред „Таймс“.

Церемонията отбеляза още вековния юбилей от Октомврийската революция, вдъхновена от идеите на Маркс и Енгелс, изложени в техния „Манифест на комунистическата партия“ от 1848 г. Много от анализите в него са основани на Енгелсовия „Състоянието на работническата класа в Англия“, издаден три години по-рано.

В Манчестър Фридрих Енгелс се почита и до днес. Александра Продан, 27-годишна медицинска работничка от Румъния, която от осем години живее в британския град, казва, че проблемът с комунизма не е с марксистката теория сама по себе си. „На практика, смята тя, комунистическите режими „станаха тоталитарни и потиснически“.

Фил Колинс коментира за инициативата си с паметника в центъра, че тя цели да даде на Енгелс „официално признание“. Разбира се, днес нещата са различни. Статуята стои редом до храмове на западния капитализъм като „Макдоналдс“ и хотел „Хилтън“, отбелязва американското издание.

Артистичният директор на фестивала Джон Макграт пък коментира, че очаква новото местоположение на фигурата да „предизвика хората да мислят и инициират дебати“. По думите на Колинс:

„Интересното при социализма е, че обявява сам себе си.“

Новоиздигнатата статуя не е единствената почест към Енгелс в Манчестър. Салфордският университет в града, недалеч от мястото, където той е работил, подготвя поставянето на иновативна скулптура на Енгелсовата иконична брада – „за да вдъхнови следващото поколение артисти, музиканти и художници“.

"Площад Славейков"