Доналд Тръмп и Ким Чен Ун са наежени като деца от детската градина преди да се сбият, коментира руският външен министър Сергей Лавров, предаде Би Би Си.

Той призова за спокойствие и намаляване на напрежението между Вашингтон и Пхенян на пресконференция в Ню Йорк.

"Наистина е недопустимо да се гледа безучастно на военните ядрени авантюри на Северна Корея, но също така е неприемливо да се провокира започване на война в Корейския полуостров", категоричен бе дипломат номер 1 на Русия.

И добави:

„Трябва да укротим малко двама кибритлии”.

През последните дни Доналд Тръмп и Ким Чен Ун си разменят безпрецедентни в историята лични нападки. 

Тръмп нарече диктатора Ракетчик, тръгнал към самоубийство, а той му отвърна със сенилен старец, мошеник, гангстер и умопобъркан. Президентът на САЩ не остана длъжен и веднага написа в туитър, че Ким очевидно е луд.

Пратеникът на Путин за сесията на Общото събрание на ООН призова на пресконференцията за търсене на политическо решение в рамките на Световната организация.

"Заедно с Китай ще продължим да се стремим към разумен подход, а не към емоционален, както когато децата в детска градина започнат да се бият и никой не може да ги спре", обяви Лавров.

Руският министър говори и за отношенията със САЩ като посочи, че не вярва на думите на колегата си Рекс Тилърсън, че има доказателства за намесата на Кремъл на президентските избори в Щатите през миналата година.

"Когато попитах Тилърсън как може да потвърди думите си, че намесата на Русия в изборите на САЩ е документирана, той ми отвърна: "Не мога нищо да ти покажа, защото това е секретна информация", разказа на журналистите Лавров.

Досега нито един факт не е бил даден за намесата на Москва, допълни той. А въпреки всичко продължават обвиненията срещу Русия във всевъзможни проблеми в Щатите, уточни Лавров.

"Знаете ли, у нас в Съветския съюз имаше един прокурор Андрей Вишински. Когато е водил съдебни процеси, той казвал: Признанието е царицата на доказателствата. Но съвременните американски лица, които раздухват кампанията за участие на Русия в предизборния процес, отидоха още по-далеч. За тях не признанието е царицата на доказателствата, а обвинението - то е царицата на доказателствата. С други думи дори не се налага да изтръгваш признания", заяви Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него руско-американските отношения не страдат заради конфликти, а заради наследството от администрацията на Обама. Тя била дребнава, отмъстителна и заложила мина за забавяне на развитието на връзките между Москва и Вашингтон.

"Не съм очаквал такова нещо от един носител на Нобелова награда за мир (Барак Обама - б.р.)", коментира Лавров.