Китайският президент Си Цзинпин вече има повече власт от повечето свои предшественици, мощта му предизвика сравнения с Мао Цзедун.

След него следват и останалите шестима членове на Постоянния комитет на Политбюро - това ще са най-могъщите мъже в Китай през следващите пет години, които ще управляват делата на близо една пета от населението в света, пише "Блумбърг". Си Цзинпин се огради изцяло с лоялни хора, за да продължава и задълбочава линията на еднопартийното управление и да завърши утвърждаването на Китай като велика сила.

Ето и седемте най-важни хора в страната:

Си Цзинпин, 64 г.

През първите си години на власт президентът Си демонстрира огромната си амбиция да възстанови Китай сред великите сили, той прокара план за три десетилетия, през които трябва да се осъществи това. Промените в ръководните за партията документи, както и липсата на ясен наследник, го поставят в позиция да управлява Китай години напред.

Вчера партията реши да включи идеологията на Си в устава си, което направи китайския президент едва третия държавен ръководител на Китай, който е споменаван по име в партийния документ - след Мао Цзедун и Дън Сяопин.

Ли Къцян, 62 г.

Някога възприеман като претендент за президентския пост, Ли Къцян проследи как Си печели властта и вместо това стана премиер на страната. Постът изглежда напълно подходящ за Ли, който притежава докторска степен по икономика и служеше като дясна ръка на предишния министър-председател Вън Цзябао. Той някога харесваше отпускането на пазарните сили. Образът му пострада по време на големия борсов разгром през 2015 г.  Ако и днес има някакво напрежение между Си и Ли, то остава скрито за външните наблюдатели.

Ли Чжаншу, 67 г.

Политическият съветник и приближен на Си не само го придружава на официалните визи, той се смята, че е връзката между китайския президент и руския държавен глава Владимир Путин. Преди да стане началник на кабинета на Си Цзинпин през 2012 г. Ли Чжаншу прекара десетилетия в затъмнение в провинцията. Той пишеше поезия и заемаше постове в древното сърце на Китай Шанхай. Познанството му с президента Си е още от началото на 80-те години на 20 век, когато двамата са служили в съседни райони  в централната провинция Хъбей. 

Ван Ян, 62 г.

Вицепремиерът Ван Ян не успя да се пребори за място в Постоянния комитет през 2012 г. Тогава усилията му да постигне мирно решение на протестите, които настояваха за повече демокрация в рибарското селище Вукан, му спечелиха място в списъка на най-влиятелните хора на сп. "Тайм". Той влезе в светлината на прожекторите след необичаен публичен дебат за икономиката на Китай. Ван поддържаше политики на относителна свобода, наречени "модела Гуандун", в който се предвиждаше по-активна роля на профсъюзите и организациите с нестопанска цел. 

Ван Хунин, 62 г.

След десетилетия като най-известния китайски политически теоритик и гуру на външната политика на страната, Ван Хунин стигна най-високото ниво на властта. Бившият декан на правния факултет на Фуданския университет е бил съветник на трима президенти и е помагал на Цзян Цзънпин за проекта, при които капиталисти, интелектуалци и предприемачи бяха поставени под чадъра на партията. Като учен той изучава правните системи и властта и защитава силното лидерство пред многопартийните демократични системи на управление. Неговото включване в Постоянния комитет е израз и на засиленото ударение, което Си поставя на комунистическата идеология. 

Чжао Лейцзи, 60 г.

Ръководителят на Централния организационен комитет Чжао Лейцзи изигра съществена роля, за да помогне за осъществяването на замисъла на Си за сегашното разместване по върховете. През последните пет години той е начело на могъщия отдел, който определя кадровата политика на партията и има власт върху назначенията - от най-високопоставените позиции до постовете във всички провинции на страната. Преди това той е прекарал почти трийсет години в изкачване на йерархията в  Цинхай, северозападна провинция, която е по-голяма от Тексас, където се срещат някои от най-големите етнически малцинства на Китай. Той става и един от най-младите провинциални лидери на страната. 

Хан Чжън, 63 г.

Издигането на Хан Чжън от Шанхай до Постоянния комитет е още по-забележително заради шоковото сваляне от власт през 2006 г. заради корупция и подкупи на тогавашния ръководител на провинцията Чън Лянюй. След трийсет години в Шанхай Хан е видял трансформацията на някога безличната област в образец на модерността. Като кмет той извършва преобразяване на града на стойност 44 млрд. долара за Шанхай Експо през 2010 г. Начело на Комунистическата партия в Шанхай е от 2012 г.