Масов глад с милиони жертви очаква Йемен след като водената от Саудитска Арабия коалиция затвори въздушните, водните и сухоземните пътища към страната, където граджанската война продължава вече повече от две години.

В началото на седмицата местни медии съобщиха, че подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен са изстреляли ракета към саудитската столица Рияд. Страната веднага взе ответни мерки и наложи въздушна, морска и сухопътна блокада на Йемен. Според саудитските власти целта е да се спре въоръжаването на бунтовниците от Иран.

ООН предупреждава, че блокадата на Саудитска Арабия заплашва милиони цивилни жители на Йемен, които разчитат на хуманитарната помощ, за да оцелеят. Червеният кръст обяви, че не може да доставя хлор, който се използва за пречистване на водата - ключова мярка за спиране на разпространението на холерата. Епидемията вече е засегнала близо милион души по данни на СЗО.

Седем милиона души в Йемен са изправени пред масов глад, твърди ООН. Страната разчита на хуманитарни помощи, доставяни от международни организации, за абсолютно всичко, от което цивилните имат нужда, за да оцелеят. Сега обаче до хората не достигат нито храна, нито лекарства.

Марк Уолкок, секретар на ООН по хуманитарните въпроси, коментира ситуацията в Близкия изток след среща на Съвета за сигурност на ООН тази седмица:

"Ако мерките от страна на Саудитска Арабия не се вдигнат, ще има масов глад в Йемен. Това ще бъде най-жестокият глад, който светът е виждал от десетилетия. Жертвите ще бъдат милиони."

По данни на СЗО дори когато хуманитарната помощ достига Йемен, близо 2 милиона деца страдат от тежко недохранване. 60% от населението на страната не се храни достатъчно.

Саудитска Арабия основа коалицията в подкрепа на международно признатото правителство на президента Хади през март 2015 г. В нея влизат също Обединените арабски емирства, Кувейт, Бахрейн, Катар, Мароко, Судан, Йордания и Египет.

Освен стратегически позиции на хутите, подкрепяни от Иран, коалицията често атакува цивилни цели.

8670 души, 60% от които цивилни, са загинали, а 50 000 са ранени при въздушни удари, откакто коалицията се намеси в гражданската война в Йемен, твърди ООН.

Коалицията е подкрепена от САЩ и Великобритания, които предоставят логистична подкрепа и разузнавателни данни. Великобритания продава оръжие на Саудитска Арабия, което според активисти, които заведоха дело срещу британското правителство, е предоставяно на правителствените сили в Йемен.